13.05.2024.

18:19

Foto: I.I.

Srbija

Žika je genije! Za svakog člana porodice napravio novu sortu paradajza!

Žika u "semenskoj bazi" ima više od 360 sorti paradajza, a sad je zasadio još 140 novih! Tako je ovaj zaljubljenik u poljoprivredu, sigurno rekorder na Balkanu!

Seme dobija iz celog sveta, a onda se "poigra" i ukrštanjem pravi nove. 

Svakom članu porodice namenio je po jednu novu sortu paradajza, a najteže mu je bilo kad je pravio za sebe!  
- Najteže je bilo da napravim paradajz "Žikino srce", jer sam hteo da stvorim najkrupniju sortu koja će lako i brzo da rodi, da joj cvet ne opada, da podnosi visoke temperature, da bude otporna na bolesti i da podjednako uspeva u plasteniku i u polju. Po sinu Dušanu imenovao sam čeri sortu paradajza, koja je temeljita, ustaljena i pouzdano rađa. Po ćerki Teodori nazvao sam determinantnu sortu šljivara, jer je mala, tvrda, tvrdoglava, ali otporna i jaka. Po sinu Jovanu nazvao sam raskošan i krupan paradajz. Drugi krupan, ali nežne spoljašnjosti, ukusan i sočan, "krstio" sam po supruzi Jasmini – priča Žika, koji je proizveo i džinovski jabučar, čiji plodovi dostižu i do dva kilograma.


Kaže da mu nije teško da razlikuje sve te sorte, jer se "dobro koncentriše, i ušao je u materiju".

Paradajz se, priča nam, ne razlikuje samo po plodu, već i po obliku lista, razmaku između plodovih grana, ukusu, boji, otpornosti na bolesti, naročito protiv virusa, što je genetska karakteristika biljke. Neki plodovi mogu da budu toliko slični da može da ih razlikuje samo neko poput njega i drugih poljoprivrednika koji se godinama bave uzgojem paradajza.

Ljuta Žikina!

Žika Antić je poznat i po proizvodnji najljućih papričica na svetu, među kojima je karolina riper od dva miliona skovila.

- Uzgajam i 260 sorti ljutih papričica. Ove godine zasadio sam i 300 komada nove domaće sorte paprike – ljutu ajvarušu, koju sam "melezio" i nazvao je Žika! Godinama uzgajam i lekovito bilje, a ove godine planiram da zasadim 1.500 komada biljke lobelia inflata i oko 4.500 komada ehinacea purpurea.