• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

21.11.2023

12:27

(VIDEO) Ljuta Karolina i iskusni Žika! Šta se dobije kad se spoje?

Informer

Vesti

(VIDEO) Ljuta Karolina i iskusni Žika! Šta se dobije kad se spoje?

Podeli vest

Verovali ili ne, najljuća paprika na svetu "karolina riper" rađa i u Srbiji! Živojin Antić zvani Žika Paprika na svom imanju u Ćupriji gaji baš nju...

Žika je poznat i kao uzgajivač više od 360 vrsta paradajza, ali atraktivna "karolina riper" privlači najveću pažnju i, kako se na licu mesta uverila naša ekipa, zahteva i veliki trud pri obradi. Na deset ari pod plastenicima, dobija rod od oko jedne tone, a od nje pravi razne sosove na bazi voća. On jedini na svetu meša vulkanski ljutu "karolinu" sa belim grožđem i bobičastim voćem...

A sve je počelo, priča, 2009. godina kada je od jednog budističkog monaha iz Indije dobio seme "karoline riper" i to, divlje. 

- Ove godine pojavila se i još ljuća paprika "peper x", dobio sam i to seme. Za nijansu, dve je zaista ljuća od "karoline" - otkriva Žika. 

Objašnjava nam da sa tako ljutom paprikom treba biti veoma oprezan. 

Za samo kuvanje sosa, Žika se priprema kao da ide u rat! Koža mu je potpuno prekrivena, na licu mu je gas-maska...

- Kad sam prvi put pravio sos nisam ni znao koliko to može da bude ljuto i koliko dugo na koži ostaje ljutina - priča Žika sada već iskusan i dobro opremljen.

 

Foto: Informer TV /Alo, Beograde

Uobičajena radna uniforma kad se kuva sos sa ljutom paprikom

Recept ne krije: za pet litara sosa potrebno je između 10 i 12 kilograma papričica a kuvanje traje između 45 i 90 minuta. 

- Preporučujem da se semenka i kožica izbace iz sosa, jer naš digestivni trakt ne može da svari celulozu. Pravim desetak vrsta soseva, čiste, samo od paprike, ali i sa voćem jer se tako smanjuje ljutina pa su lepi i za one koji ne vole ljuto - kaže Žika. 

 

Pogledajte u video prilogu emisije "Alo, Beograde", kako nas je dočekao domaćin Žika i šta nam je sve pokazao:  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set