27.05.2024.

19:40

Foto: S. R.

Srbija

Novi Pazar "proteruje" zebre! Mnogima će se ovo dopasti!

Grad Novi Pazar i Kancelarija za mlade započeli su projekat oslikavanja murala na kolovozima. Prvi ćilim-mural, kako su ga nazvali, povezuje pešački prelaz kod Muzeja RAS u Novom Pazaru.

Ovi murali skreću pažnju na važnost kulture i tradicije u modernom društvu, oživljavaju ulice i stvaraju jedinstvene gradske pejzaže.

Delo su umetnika Kazima Drekovića koji je tri dana "radio" na tri pešačka prelaza.

Umesto uobičajenih "zebra šara", pešački prelazi sada podsećaju na bogatu istoriju i umetnost tkanja ćilima, koji su istorijska baština ovog naroda.

Informer

- Ovo je zapravo duhovna ideja, da se probudi razmišljanje o estetici, o nečemu lepom. Ovi murali će vremenom izbledeti, ali ovim hoću da podstaknem kreativce, i mlade i stare, da razmišljaju i ako hoće, da nešto promene na bolje, da manje pišu po drštvenim mrežima statuse i da manje kritikuju, a da više rade. Ovo je samo početak - rekao je Dreković.

Kaže da je posao bio zahtevan i zbog asfaltne podloge ali i zbog saobraćaja.

- Na kraju smo uspeli. Počeli smo u petak u 21 sat i završili posle tri dana, ali drago mi je da  vidim da su građani oduševljeni - rekao je Dreković.

Direktor Kancelarije za mlade Tarik Rupić naglašava da je ovo samo jedan u nizu projekata "da se grad dotera i prolepša". 

Informer

- U okviru ovog projekta podeljene su sadnice stanarima "Lučne zgrade", kako bi svoje terase pretvorili u male oaze zelenila. Planiramo da nastavimo obogaćivanje prostora našeg grada na slične načine. Vidim da ljudi reaguju pozitivno, što je dobar znak - dodao je Rupić.

Grad  Novi Pazar je prošle godine raspisao konkurs "Građani se pitaju" i u okviru njega predložena je realizacija 11 projekata koji se odnose na uređenje parkova, dečijih igrališta, sportskih terena, drvoreda, šetališta, izletišta, trotoara, trgova, uređenja prilaza za osobe sa invaliditetom, kao i uklanjanje manjih divljih deponija.