• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. O.

04.04.2024

15:40

Stefan "škraba" po zidovima i niko mu ništa ne kaže! Pogledajte kako sad izgleda Kikinda

M. O.

Vesti

Stefan "škraba" po zidovima i niko mu ništa ne kaže! Pogledajte kako sad izgleda Kikinda

Podeli vest

Stefan Bjelić iz Kikinde (27), ulični umetnik ili muralista, oslikao je do sada veliki broj fasada, a u Kikindi je to uradio već na pet lokacija. Na 200 kvadratnih metara sada oslikava geometrijske elemente na Tehničkoj školi...

Fasade Slanikine palate, u prolazu kod zgrade ZOIL-a, dve na stambenim objektima u Mikronaselju i jedne u centru, slikama ovog umetnika, dobile su sasvim novi izgled! Tako je Kikinda postala galerija na otvorenom i niko nema ništa protiv oslikavanja sivih fasada.

 
- Počeo sam da radim murale od 2009. godine, kada sam još bio u osnovnoj školi. Do sada sam ih uradio mnogo. Iskreno, ne brojim, jer radim i van Kikinde. U Kikindi je peti po redu koji mi je naručila Turistička organizacija. Oslikavanje fasada je slično kao kada se u školi dete potpiše na sto u učionici. Možda zvuči banalno, ali je isti princip. Ostavi se neki trag i neko se sutra zapita koje to uradio. Potpisujem se samo svojim radom. Svaki muralista ima neki svoj stil i način rada, i može da se prepozna ko je oslikavao neke fasade - objašnjava Stefan za Informer.

Foto: M. O.

Ko prava biblioteka s imenima znamenitih Kikinđana

 

Sada oslikava fasadu srednje Tehničke škole, dok stoji na kran dizalici kojom sam upravlja kretanje. 
- Ideja mi je da nacrtam geometrijske elemente. Ovaj mural je dosta tehnički zahtevan, jer će iz jednog ugla moći da se vidi ceo rad. Radim na skoro 200 kvadratnih metara i biće mi potrebno oko dve nedelje da završim. To je moj temo rada - kaže Stefan.
Cilj mu je, navodi, da život Kikinđanima učini lepšim, a sudeći prema njihovim reakcijama, uspeo je u tome.

 

- Recimo, na fazadi zgrade Službe za katastar, oslikao sam knjige na kojima sam ispisao imena poznatih i značajnih Kikinđana. To je bio lep događaj. Ljudi koji su prolazili, dok sam radio, zaustavljali su se i pitali me da li je moguće da ispišem imena znamenitih Kikinđana sa kojima su se oni lično družili i poznavali ih. Naravno, odmah sam ih dodao na korice knjiga - priča nam ovaj muralista. 
Stefanove murale može da vidi svako ko poseti Kikindu, u centru, ali i na periferiji. Tako se džinovske ludaje i sove ušare, po kojima je grad poznat, "smeše" sa jedne stambene zgrade.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set