31.05.2024.

14:20

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Ovo naročito privlači opasne gmizavce! Korisna lekcija poznatog hvatača zmija

Prvu intervenciju ove godine, Arsenije je imao 10. aprila, kada je u centru grada, blizu keja, uhvatio poskoka, a sa sve toplijim vremenom, imao je više posla. Najviše slučajeva, kaže, ima u samoj gradskoj zoni, dok ga zovu i građani sa periferije i prigradskih naselja.
Ove godine uhvatio je njih sedam, i to na različitim lokacijama. Bilo ih je u centru grada, blizu Trga, nadomak plaže, pa i u kućama, ali na svu sreću, nikog nisu ujele.


- Nedavno me pozvao sugrađanin i rekao da je prilikom parkiranja automobila, uočio poskoka, i to baš u centru, odmah sam došao i uhvatio ga, te sam građanima otklonio opasnost, jer je prirodna strah od zmija - priča nam Arsenije.
Preventivne mere, koje Hadžibasur, preporučuje građanima su da dvorište redovno uređuju, kose, i ne stvaraju gomile blizu kuće ili dvorišta, a najviše ih privlači, ističe, salonit i crep, zatim i metal, lim, plastika, staro drveće, kamenje...

Informer

Tokom "karijere", priseća se, imao je zanimljivih intervencija, između kojih nam je kroz razgovor izdvojio situaciju kada je jednom prilikom sedeći u kafiću samo odjednom ugledao poskoka, pa nisu morali da ga zovu u pomoć, jer je već bio tu.

Zanimljive su, ali i ozbiljne bile situacije i kada je u centru grada preko puta Glavne apoteke takođe uhvatio ogromnu zmiju, kao i kada je čoveku u toku vožnje izašla iz ventilacije!


Užice je grad u Srbiji u kome ima najviše zmija, a razlog za to je, kaže, reljef, kao i to što se veći deo grada na Đetinji nalazi na belom kamenu.
- Tokom godine samo u gradskoj zoni u proseku imam od 30 do 50 intervencija, a još više u okolini. Prošla godina je bila van proseka, bilo je manje zmija nego inače - dodaje Arsenije.
Ljubav prema zmijama, ali i drugim životinjama, otkriva nam, gaji od malena, kada je i otkrio da mu je odnos sa njima, kako kaže, dar od Boga.

"Rešava" i gnezda stršljenova

Pored toga što je profesionalac u hvatanju zmija, Hadžibasur uklanja i gnezda stršljenova i on je jedini koji to radi na Balkanu. Za stršljenove kaže da su veoma opasni, te da su intervencije uklanjanja njihovih gnezda izuzetno rizične, komplikovane i iscrpljujuće.
- Od životinjskih zveri, zmija i stršljenova, tvrdim da su opasnije ljudske "zveri", životinje samo treba razumeti - zaključuje naš sagovornik.
Arsenije je poznat među Užičanima, radi kao taksista, a i predsednik je Udruženja za borbu protiv "divljih" taksista "Era".