• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Z. G.

30.05.2024

16:50

(VIDEO) Jedan je Kole! Veličanstveni ispraćaj u penziju domara Medicinske škole u Užicu!

Oglasna tabla Užice

Vesti

(VIDEO) Jedan je Kole! Veličanstveni ispraćaj u penziju domara Medicinske škole u Užicu!

Podeli vest

Užičanina Predraga Kostića odnedavno poznaje cela Srbija! Možda je šteta što su tek sad mnogi saznali kakav je to čovek, ali, "slučaj" je takav da se za njega pročulo sigurno i van granice zemlje, tek kad je otišao u penziju!

Pune 43 godine Kole je radio kao domar u užičkoj Medicinskoj školi. Ispratio je brojne generacije, dočekao da neke đake vidi i u beloj uniformi. I bez njega škola nije mogla sve te godine, ni kolektiv, ni đaci, a od pre nekoliko dana će ipak morati...Ode Kole u penziju!

Uz snimak njegovog poslednjeg radnog dana kada su mu đaci i profesori priredili iznenađenje uz gromoglasan aplauz, plakali su mnogi. Ispod objave na lokalnom portalu Oglasna tabla nižu su komentari podrške, oduševljenja i poštovanja. 

U holu ga je čekalo stotine đaka, raspoređeni po stepeništu i na galeriji, a pored samih ulaznih vrata direktor i profesori. 

 

Nasmejanom i vidno uzbuđenom, čestitali su svi uz srdačne zagrljaje. 

 

- Ovo mi je druga kuća! Emotivno je, skoro bih zaplakao - boreći se da suze ne poteku priča Kole.

- Svaka generacija me je zvala na maturu, imao sam drugarski odnos sa svima, da pomognem, da se nađem. Prijao mi je mlad svet i vezan sam za ovu školu, za ljude... Bila mi je više od posla - rekao je Kole. 

Direktor škole Miroslav Poznanović kaže da je Kole urbana legenda koji je Medicinsku školu doživljavao kao svoju. 

- Jedna od koleginica reče da je Kole brend. Tako da očekujemo da će on, bez obzira na to što je otišao u penziju, dolaziti kod nas i biti nam usluzi i nama i đacima, jer ga svi volimo - rekao je direktor. 

Ovu "priču" pogledalo je hiljade ljudi. Manje, više svi ovako komentarišu: 
- Ovo je veličanstveno, suze mi krenuše! U vremenu otuđenosti, evo primera koliko sve zavisi od ljudi..Ne poznajem Kola, a ni direktora ni kolektiv Medicinske škole. Ali, čestitke svima od srca! Đacima i slavljeniku posebno!  - napisala je Užičanka Snežana Ivanović, a Boranin Velibor Stojadinović se nadovezao:

- Veoma emotivno, da se naježiš. Decu prevariti ne možeš, ako si pravi, vratiće ti višestruko. Deca su zakon. Srećna i dugovečna penzija Koletu!

Ko je Kole? "Zlatna rukavica" stare Jugoslavije

Predrag Kostić je tri puta biran za najboljeg radnika škole.

Njegova odgovornost za sve što je radio u životu potiče od njegove discipline koju je stekao u sportu dok je bio mladić. On i njegov brat Slobodan trenirali su boks. Tako su mu đaci pre nekoliko godina poklonili mural na kome je sa bokserskim rukavicama.

 

Foto: Fb Užice oglasna tabla

Foto: privatna arhiva

 

Pedrag je bio prvak Srbije i velike Jugoslavije i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji u valter kategoriji. "Zlatnu rukavicu" je osvojio 1980. godine. Nije imao određenu specijalnost, neki udarac po kome je bio poznat, i sam kaže "bio sam fajter kao Marijan Beneš". Pamte se iz tog vremena Kostićevi sjajni mečevi sa Zlatkom Burićem, Benedikovićem, profesionalcem Borjanom, jednim reprezentativcem Sovjetskog Saveza...
– Sećam se da sam tada imao ponude da iz Slobode pređem u jače klubove: u BK Partizan, Metalac iz Valjeva, ili da budem profesionalac u Švedskoj. Odbio sam, nisam hteo da mi boks bude sve u životu. Odlučio sam da okačim rukavice o klin i posvetim se stvaranju porodice – govorio je Kostić, koji je završio trenersku školu, oženio sa Vesnom i imaju ćerku.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set