02.06.2024.

08:10

Foto: Foto: arhiva Zorana Kneževa

Srbija

Šef novosadske policije uhvatio ženu u kupleraju! Buran život između dva rata

Zoran Knežev, hroničar i sakupljač zanmljivih priča iz prošlosti Novog Sada priča o zanimljivostima tog vremena.

- Nije bilo kao u Parizu, gde vas je na uglu svake iole mračnije ulice na Monparnasu, dočekivala jedna od onih "ponoćnih ptičica", lako obučena i teško našminkana. Toga nije bilo, ali je bilo niz noćnih lokala "u podzemlju", u kojima se može dobiti sve: rđavo vino za skupe pare, dobra crna kafa, izgoreli ražnjići… Novi Sad nije bio ni San Francisko "grad prljavštine i pokvarenosti", ali zato je imao svoje Ostrvo ljubavi, svoj "podzemni raj", "Šangaj" i druge delove "podzemlja" – kaže za Informer Knežev.

Novi Sad je tada imao i Milku Ofnerku, "mušku" javnu kuću, gde su odlazile "dame sa iskustvom" i veliki broj "nudistkinja" i "nudista", po profesiji.
- U njemu se svake godine otkrivala bar po jedna "ljubavnička" afera, na primer one sa maloletnim devojčicama ili ona kada je šef novosadske policije uhvatio svoju ženu u kupleraju – kaže Knežev.


Jedno od mesta gde su ljubitelji noćnog života voleli da uživaju u čarima "dama sumnjvog morala" bila je i tadašnja Šljukina ulica, a danas Arse Teodorovića, u samom centru grada.

Informer

- Pored imena ulica, starih i novih, narod je za "Šljukinu" ulicu imao svoj naziv "kuplerajski sokak". Starije novosadske dame, kada su tu ulicu spominjale kao orijentir, prolaz i nečije susedstvo, sasvim su normalno govorile "kuplerajski sokak", kao kad kažu "Dunavski sokak" – priča Knežev i dodaje:
- Policiji i Magistratu je odgovaralo da javne kuće budu baš u ovim ulicama. Pre svega, blizina centra je igrala ulogu. Noćobdijama iz bezbroj krčmi i kafana, željnih ženskih čari, nije bilo teško da prepešače 200-300 metara. Ali bilo je i parajlija koji su fijakerom dolazili u ove tada "rajske" ulice.

Kupelraja, kako su tada nazivane javne kuće, kao i prostituke, tu je bilo i u vreme Austrougarske monarhije, tako da je u Kraljevini SHS to samo nastavljeno. 

Danas, kao što se lokacija kod Plavog mosta i Kamenička pominju u Beogradu, u istom kontekstu se govori i za prostor kod Kaćkog mosta i deo kod Gradskog groblja prema Rumenci...

Muška javna kuća za zabavu dama

Pored javnih kuća u Šljukinoj ulici, između dva rata u Novom Sadu  na glasu su, prema hroničarima, bile i one u Dunavskoj ulici "Kod bеlе ružе", "Kod crnе čеtkе", "Kod zlatnе dеvojkе", "Kod sеdam Švaba", kao i "Mali Pariz" i "Balkan". Novi Sad jе, 20-ih godina prošlog veka, govore, bio jеdini grad na ovim prostorima koji jе, dodušе vrlo kratko, svеga dvе godinе, imao mušku javnu kuću u koju su uglavnom posеćivalе imućnijе Novosađankе zrеlijih godina žеljnе zabavе.