• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

29.05.2024

07:55

Misterija tvrđave na Petrovaradinu još tera jezu u kosti! Mnogi nisu izašli iz podzemnog lavirinta...

Grad Novi Sad

Vesti

Misterija tvrđave na Petrovaradinu još tera jezu u kosti! Mnogi nisu izašli iz podzemnog lavirinta...

Podeli vest

O Petrovaradinskoj tvrđavi, biseru na Dunavu, postoji mnogo legendi, a najpoznatija je ona o aždaji ili ali, koja čuva podzemne tunele i davi svakog ko zaluta po lagumima. Čudovištu je čak posvećena pesma, koja se nekada davno pevala "Kad je ala vojnika zaklala“...

- Postoji više legendi o Petrovaradinskoj ali. Jedna je da su Turci, kada su poraženi posle opsade Petrovaradina 1694.godine, u tajnosti dopremili u vrećama tropske zmije, guštere, krokodile i slične gmizavce i pustili ih u tunele ispod Tvrđave. Navodno su oni kasnije dostigli ogromne razmere, pa su ih ljudi tada nazvali ale - priča za Informer penzionisani profesor istorije iz Novog Sada, koji se Petrovaradinskom tvrđavom bavi više od pet decenija.

Naš sagovornik ističe da je u drugu verziju upletena Marija Terezija, koja je, navodno, bila kolekcionar bizarnih predmeta i stvorenja, pa je, da javnost ne zna, napravila privatni zoološki vrt egzotičnih životinja baš na Petrovaradinskoj tvrđavi.
- Među "eksponatima" je, navodno bila i ogromna zmija koja je uspela da pobegne iz ograđenog dela vrta i spusti se u tunele. Ovaj stvor je zbog veličine i debljine nazvan ala, koja je plašila vojnike, a nije isključeno da je nekog od njih i progutala – kaže naš sagovornik.

 

Početkom ovog veka, na Đavi je "rođen" festival "Egzit", a na jednom od njih pojavila se priča da je neki mladić zalutao u tunel i "da se sreo sa ogromnim stvorenjem", o kome je kasnije pričao da je nalik zmajevima iz mitskih priča (!?).
- Poznato je da jedan broj posetilaca i učesnika ovog festivala koristi različite opijate, pa je "zmaj" verovatno posledica prekomerne upotrebe nekog od opojnih sredstava, tim pre, jer je isti momak isprčao da je na tom lutanju kroz tunele sreo i oficira odevenog u austro-ugarsku uniformu, sa mačem u ruci, koji mu je tim mačem pokazivao put kako da izađe iz tunela – kaže kroz smeh naš sagovornik.

Istraživač Petrovaradinske tvrđave Veljko Milković navodi da, ispod 112 hektara kamenih bedema i rovova, na koliko se prostire misteriozna Petrovaradinska tvrđava, pruža se još misteriozniji lavirint od dvadesetak kilometara podzemnih prolaza, hodnika, vojnih galerija, među Novosađanima poznatijih kao "katakombe", toliko prostranih da bi u njih moglo da se smesti i 30.000 ljudi!


- Tuneli podno Petrovaradinske tvrđave prostiru se na četiri nivoa, a između svakog od njih je zemljani sloj od po nekoliko metara debljine, tako da se, u nekim delovima podzemlja, na četvrtom nivou, "prolaznik" može obreti i do 40 metara ispod površine zemlje – navodi Milković.

 

"Kad je ala vojnika zaklala"...

Svojevremeno je u "Politikinom zabavniku" objavljena zanimljiva priča Živka Markovića i Milenka Todorovića o događaju iz 1925. godine posle kojeg je nastala pesma "Kad je ala vojnika zaklala".
- Žarko Bojić, regrut, ušao je u sukob sa podoficrom koji ga je u tom sukobu ubio iz više hitaca, nakon što ga je Žarko isprebijao. Kako bi se izbegla krvna osveta, pošto je Bojić bio iz Crne Gore, porodici je javljeno da je Bojić umro nesrećnim slučajem, odnosno, da ga je udavila ogromna zmijurina, dok je prolazio podzemnim lagumima. Posle tog događaja je nastala pesma "Kad je
ala vojnika zaklala"- navedeno je u tom tekstu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set