05.06.2024.

18:44

Foto: Grad Zrenjanin

Srbija

Prvoje, čuvaj selo! Za Taraš je čula i Evropa! Znate li kako?

Ne žive tu, doduše, tokom cele godine, ali kad s proleća dođu, ne može ih čovek prebrojati! Prvoje, ime mu kaže, prvi doleće i tamo, kad krene selidba ptica selica, predvodi jato i idu na jug! Poznavaoci roda tvrde da ih u Tarašu ima najviše. 

Zato su meštani i grad Zrenjanin 2015. ustanovili Dane taraških roda i obeležavaju ih svake godine. 

Uz radoznale meštane, desetina razigranih mališana i brojne goste, današnjem otvaranju manfestacije prisustvovao je i Nemanja Ivanović, vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- Naredne 2025. godine kada Zrenjanin bude Prestonica kulture Srbije, ovde ćemo obeležiti 10 godina od proglašenja Taraša za Evropsko selo roda - rekla je Cica Vučković, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Ona je podsetila da je Taraš među petnaest sela iz Evrope koja mogu da se diče prestižnim priznanjem u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja staništa belih roda. 

Rode su simbol rađanja i novog života, ali i simbol čiste i zdrave životne sredine i lepote predela u kojima žive, a upravo po tome je poznat Taraš, sa predivnim okruženjem uz reku Tisu. 

Bez obzira na gužvu i buku, u popularnoj Ulici roda, one su u svojim gnezdima, mirno i dostojanstveno posmatrale ljude sa visine...

A gužva na etno-vašaru, te slikarske izložbe, nastupi malih balerina, folklornih sekcija potrajali su nekoliko sati...

Rode zaposele i Perlez 

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama mnogima je privukao pažnju jedan snimak iz Perleza. Da uz opis nije bilo i rečenice da je reč o ovom mestu, mnogi Zrenjaninci su pomislili da je reč o Tarašu. 

Možda će i Perlez dobiti neku evropsku titulu, kad svet vidi i ovo: