07.06.2024.

11:17

Foto: M. O.

Srbija

(VIDEO) Ovo se može videti samo na Jangcekjangu u Kini i na našoj Tisi! Fenomen!

Već od 1. juna, milioni insekata mogu se videti na površini Tise i ostavljaju bez daha sve posetioce. Biolog-ornitolog, Jožef Gergelj, kaže da je ronjenje tiskog cveta intenzivno, jer je proleće bilo izuzetno toplo.

- Temperature ovog proleća bile su izuzetno visoke, od 25 do 30 stepeni, što je pogodovalo larvama Tiskog cveta koje žive tri godine u mulju, na dnu Tise. Posle toga izlaze na površinu i tada izvode svoj svadbeni let parenja - kaže Jožef Gergelj, biolog-ornitolog sa kojim je naša ekipa zabeležila ovaj fenomen.

Posle parenja, za sat i po vremena, najpre ugine mužjak, a potom ženka, kad položi oko 6.000 jaja. Cvetanje tiskog cveta traje oko pet dana.

Informer

- Zanimljivo je da se muška jedinka tokom razvojnog ciklusa presvlači 17 puta, dok ne dostigne zreo larveni oblik. Tu košuljicu kači na obali Tise o granje i predmete, čak i na ljude koji se nađu u blizini. Zato je deo obale Tise potpuno beličast - objašnjava Gergelj.

Informer

Ovaj jedinstveni prirodni fenomen na svetu može da se vidi na Tisi kod Kanjiže i Novog Bečeja.. Postoji i na reci Jangcekjang (Žuta reka) u Kini, ali nije ista praistorijska forma stara preko 300 miliona godina, kao što je to slučaj u Srbiji.