• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. R.

10.06.2023

14:05

KO GA VIDI BIĆE SREĆAN! Ljubavni ples na Tisi traje vrlo kratko a očekuje se već sledeće nedelje (FOTO)

Shutterstock

Vesti

KO GA VIDI BIĆE SREĆAN! Ljubavni ples na Tisi traje vrlo kratko a očekuje se već sledeće nedelje (FOTO)

Podeli vest

U Novom Bečeju do 18. juna traje tradicionalna manifestacija "Kad Tisa procveta". Centralni događaj je neobičan prirodni fenomen, pojava insekta zvani tiski cvet, koji živi na dnu u rečnom mulju a obično polivinom juna izlazi na površinu i u ljubavnom letu iznad vode produžava vrstu...

- Legenda kaže da se, kada Tisa cveta i traje ljubavni ples ovog insekta, ispunjavu ljubavne želje onima koji to vide a poslednjih godina počeli su da puštaju zapaljene svećice na liciderskom srcu kao mali ritual za ispunjenje želja- kaže Nevena Subotić iz organizacionog odbora tradicionalne manifestacije.

Milioni tiskih cvetova tada izvode svoj romantični ples i na kraju dana završe svoj život na površini reke. 

- Tisa tada izgleda kao da je posuta laticama cveća. Neverovatan prizor koji inspiriše romantike, pravi trenutak za ljubav - zapisao je neznani pesnik u knjigu utisaka ove zanimljive manifestacije zbog koje u banatsku varoš dolazi veliki broj turista, snimatelja, fotografa, ali i naučnika koji proučavaju ovaj prirodni fenomen.

 

- S obzirom na to da je sada jubilarna 15-ta godina, odlučili smo da manifestacija traje deset dana. Osim romantičnog puštanja svećica u Tisu, vožnje kočijama i krstarenja čamcima, Novobečejci su svojim gostima pripremili bogat i raznovrstan zabavni program - dodaje Nevena Subotić, ističući da koncerte u petak 9. juna otvara Abba tribute band, u subotu 10. juna nastupa Garavi sokak, a prava poslastica je koncert grupe Magazin u nedelju 11.juna, uz predgrupe Fjordovi, Razvigor i Maršali.
   

Na Tiskom keju će se, kako poručuju domaćini, u isto vreme odvijati poznati Noćni bazar tokom kojeg najpoznatiji proizvođači predstavljaju svoje rukotvorine, uz degustaciju najkvalitetnijih sireva, suhomesnatih proizvoda, vina, slatkih i slanih poslastica.

Zanimljiva će biti i slikarska radionica pod otvorenim nebom u ponedeljak 12. juna u popodnevnim časovima, kada će umetnici u barkama i na obali Tise pokušati da trenutke cvetanja i romantike prenesu na svoja platna.

Ako niste znali...Tiski cvet stariji od dinosaurusa

Insekt Tiski cvet, prema naučnim studijama starije je od dinosaurusa! Danas ga ima samo na nekoliko mesta u svetu a stručnjaci novosadskog univerziteta u utorak, 13.juna razgovaraće o mogućnosti zaštite ovog insekta, reke Tise i njene okoline.

   Nevena Subotić iz organizacionog tima manifestacije Kad Tisa cveta, zajedno sa svojim kolegama koje su osmislile program, ne skriva da očekuje rekordan broj posetilaca i turista iz nekoliko Evropskih zemalja, koji su najavili dolazak i romantika iz svih krajeva Srbije i zemalja u regionu.

- Ovo je bez sumnje najromantičniji događaj, a svima nam je potrebno malo ljubavi, romantike i dobre volje. Osmislili smo program u kojem svako može pronaći nešto interesantno za sebe, mi kao domaćini otvorenog srca, uveliko timarimo konje za ljubavne kočije, čamci su već na vodi i uglancani čekaju putnike - kaže Nevena Subotić, uz opasku da su se javili brojni parovi sa porukom da će svoju ljubav i vezu potvrditi puštanjem svećica niz Tisu. 

ČAMCEM PO TISI

Značajan deo manifestacije kad Tisa cveta je i regata koja će se održati u nedelju 11. juna i subotu 17. juna na relaciji Novi - Stari Bečej, a čamcima na Tisi, spojiće se prijateljska srca dve bratske varoši, na banatskoj i bačkoj strani reke.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set