10.06.2024.

15:13

Foto: jugmedia

Srbija

Leskovački ajvar 3. na listi najboljih sosova na svetu! I urnebes se dobro kotira!

Posetiocima portala Tejst atlas, domaći leskovački ajvar je baš po ukusu, s obzirom na to da se našao na trećem mestu i to ispred čuvenog meksičkog "gvakamola" sosa, grčkog "cacikija" i makedonske varijante ajvara!

I leskovački urnebes, namaz od sira, belog luka i ljute mlevene paprike našao se tačno na polovini liste, na 25. mestu!

Ajvar iz Leskovca pravi se isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća "kanija", "kurtovska kapija" i "palanačko čudo", poznat je ne samo na Balkanu, već i širom sveta.

Ovaj aromatični namaz tradicionalno se priprema krajem leta i tokom jeseni, tako što se paprike prvo peku, oljušte, samelju sa belim lukom i na ulju "dobro uprže" pa potom smeštaju u staklene tele.

Ajvar se jede i za doručak, ručak i večeru, a može i za užine!

Najbolji sos na svetu je libanski tum koji se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja.

Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.

Drugi na spisku je ekvadorski ljuti sos Ahi krjiojlo, koji se priprema od ljute paprike, mladog luka, korijandera i soka od limete, uz dodatak ulja i soli. 

Ono što ga izdvaja od ostalih soseva je, kako ga opisuju. osvežavajući ukus bogat citrusnim notama.