28.06.2024.

07:30

Foto: Foto: Informer

Srbija

Svetovid, Knez Lazar i Sveti Vid! Šta im je zajedničko?

Zbog toga što se, po mnogima, najvažniji događaj u srpskoj istoriji, Kosovski boj, odigrao baš na Vidovdan 1389. godine, dosta se prepliću običaji i verovaranja oko kosovskog mita sa paganskim, ali i oko hrišćanskog isceljitelja Svetog Vida, koji su različiti u različitim delovima Srbije, od severa Vojvodine do jugozapada Kosova i Metohije.

Informer


Međutim, ono što je za sve jedinstveno jeste da se smatra da se na ovaj dan "otvaraju oči" i da je veoma važno šta će se tog dana videti.
- U severozapadnoj Srbiji i Vojvodini se dugo zadržalo da se iznosi ispred kuća sve što su žene i devojke ručno izradile, poput ćilima, delova odeće i sličnog, da bi se videlo koliko su vredne i pokazalo koliki je imetak u svakom domaćinstvu – kaže za Informer Jovan Mirkov, penzionisani etnolog iz Novog Sada.

Mirkov ističe i da su u Mačvi, za razliku od ostalih delova Srbije, na Vidovdan bile velike zadušnice, kada se do podneva izlazilo na groblje i donosila hrana, gde je riba bila obavezna, kao neka vrste žrtve Svetovidu.
S druge starne, zajedničko oko običaja u svim delovima Srbije je da su devojke uoči Vidovdana skupljale travu vidovčicu i stavljale je pod jastuk da bi usnile svog izabranika. 

Smatra se i da se na ovaj dan ne igra i ne peva u znak poštovanja prema mrtvima, a takođe se i ne radi ništa u polju ili kući. U nekim krajevima običaj je, zbog blagotvornosti, da na Vidovdan treba jesti zrelo voće.

Informer

Srpska pravoslavna crkva, na Vidovdan, 28.juna, Svetog kneza Lazara liturgijski proslavlja od 1892. godine, a tog dana proslavlja i Svete mučenike Vita, Modesta i Kriskentiju, Svetog proroka Amosa, Prepodobnog mučenika Dula, Svetog Jefrema – patrijarha srpskog i Blaženog Avgustina - episkopa Iponskog.
Iako su verovanja i običaji vezana za paganskog boga Svetovida, SPC na Vidovdan praznuje u stvari Svetog Vida, na latinskom Vita ili Vitusa koji je, po hagiografskim izvorima i zapisu iz 7. veka, bio sin uglednog senatora sa Sicilije. Još u ranom detinjstvu je zbog snažne vere u Hrista stekao isceliteljsku moć, vođen anđelima koji su mu se javljali. Njegov otac Ilasije, je na razne načine pokušavao da odvrati sina od hrišćanstva i nije odustao ni kada mu je Vit čudesno povratio vid.