13.07.2024.

09:00

Foto: I. M.

Srbija

(VIDEO) Grmi polje usred noći! Kombajneri više vole da rade po mraku nego po vrućini!

Tako je ovih dana u delu Pomoravlja, kada u prvi suton atarski putevi bivaju zakrčeni od poljoprivredne mehanizacije koja startuje s prvim mrakom. Letina se uklanja do kasno u noć.

- Odavno je poznato da poljoprivrednici radove u polju obavljaju rano ujutru ili kasno uveče. Međutim, kako su krenule ove tropske vrućine dvojica meštana su kolabirali u njivi, i to rano ujutru, a pritom su to prekaljeni ratari. Sada u žetvu idemo noću, kada se temperature spuste ispod 30 stepeni - priča Živojin iz zaseoka Ilijak u Mrčajevcima.

On dodaje da skidanje letine tokom noći ima i drugih benefita, osim zaštite zdravlja poljoprivrednika.

- Postupak baliranja krmnog bilja, recimo deteline, je daleko efikasniji noću kada koliko-toliko ima vlage pa su gubici hranljive materije tokom baliranja, odnosno presovanja u mašini, daleko manji - kaže naš sagovornik.  

Žetva strnih žita, pšenice, ječma, tritikala i zobi, u okolnim selima takođe se praktikuje uveče, jer je kombajnistima koliko-toliko prijatnije da mašinom koja pri radu takođe emituje toplotu, rade u večernjim satima kada je svežije i prijatnije.

Plastili seno pod reflektorima

U selu u okolini Mrčajevaca se još prepričava nedavno prikupljanje deteline sa jedne poveće livade, koju je vlasnik uz mobu obavio u večernjim satima. 

- Pošto je teren bio nepristupačan, pa mehanizacija u nju nije mogla da uđe, seno je moralo biti pokupljeno ručno. Tih dana su najavljivali kišu i nepogode koje su se obistinile, pa je domaćin nemajući kud u prikupljanje sena krenuo sa rasvetom, odnosno led reflektorima sa solarnim napajanjem. Reflektore su okačili najpre na hrast, a potom pomerali na motkama, osvetljavajući delove livade koje su plastili. Četiri plastioca su uspešno obavili posao, dok je domaćin iste večeri prikupljeno seno prevlačio kući. Za ovaj kraj to nije ništa neobično, ranije su plastili pod farovima automobila il traktora, sada su na njive stigla savremena dostignuća - kaže sagovornik (Milisav) iz sela Donja Gorevnica kod Čačka.