15.07.2024.

14:09

Foto: G.R.

Srbija

Isprobajte Milanov recept: kiseli krastavci za dan!

- Ranije su se krastavci kiselili na ovaj način, ali je trebalo nekoliko dana da stoje na suncu. Na 40
stepeni, koliko je ovih dana, budu spremni mnogo brže. Kada teglu napunim ujutro i stavim direktno na sunce već sutradan mogu da se jedu - priča Milan.


Na svojoj vikendici, pored šljivika Milan ima malu baštu u kojoj je zasadio nekoliko krastavaca koji obilato rađaju. Kada ih opere bez ljuštenja ih popakuje u tegle i doda samo soli, sirćeta i vode i ostavi na suncu. Već posle nekoliko sati sa dna tegle mehurići počnu da kipte kao prilikom prave pasterizacije.

Informer

- Nije potrebna struja ni drva za šporet, ovo je prirodna pasterizacija. Krastavci su neprskani, pa u
teglu ne dodajem konzervans, a i zašto bih  kad se pojedu čim se ukisele - kaže Milan i dodaje da su veoma ukusni, a najbolje se slažu sa domaćom slaninom i sirom.