19.08.2024.

19:53

Foto: informer.rs

Srbija

Kad je Notr Dam zvonio za junake sa Cera! 110 godina posle velike bitke i pobede, ponos i zahvalnost na Tekerišu

Nemanja Starović, izaslanik predsednika Srbije, podsetio je prisutne da se pre 110 godina na padinama Cera pisala vojna istorija Srbije i Evrope. - Pobeda na Ceru bila je trijumf volje i ljubavi srpskog vojnika prema otadžbini i narodu - rekao je Starović, dodajući da je ta pobeda bila znak upozorenja onima koji danas sanjaju o destabilizaciji Srbije.

Starović je zaključio: - Heroji Cera ostavili su nam Srbiju da je volimo, gradimo i razvijamo. Njihovoj žrtvi moramo ostati verni, a spremni smo da branimo interese srpskog naroda bez obzira na izazove.

Informer

Ministar Republike Srpske Danijel Egić uputio je pozdrav u ime Vlade Republike Srpske i svih njenih građana, koji na Srbiju gledaju kao na svoju domovinu. Podsetio je na mnogobrojne primere ljubavi prema Srbiji kroz istoriju, uključujući i reči Dragoljuba Kesića, osuđenog na smrt tokom Velikog rata: „Javite Srbiji da je volim.“

Petar Gavrilović, zamenik gradonačelnika Loznice, u ime domaćina, istakao je važnost sećanja na heroje rata, koji su izvojevali ovu istorijsku pobedu.

Naša obaveza je da istorija i preci koji su utkali svoje živote u temelje moderne Srbije ne smeju biti zaboravljeni - rekao je Gavrilović, obraćajući se izaslaniku predsednika Srbije Nemanji Staroviću, ministru Vlade Republike Srpske Danijelu Egiću, državnim sekretarima, predstavnicima diplomatskog kora, Vojske Srbije, udruženjima, kao i brojnim zvaničnicima i princu Filipu Karađorđeviću.

Informer

- Na ovom mestu poginulo je 25.000 austrougarskih vojnika i 15.000 srpskih junaka, koji su postali besmrtni kroz ovu pobedu. Njihova žrtva nas obavezuje na večno sećanje.

U svojoj besedi, Gavrilović je podsetio da su u ovoj bici učestvovali očevi, sinovi, stričevi i ujaci, koji su, vođeni patriotskim duhom, ostavljali sve za sobom kako bi branili svoju otadžbinu. - Na Ceru je narod, odeven u gunj i opanak, pokazao kako se brani domovina, ostavljajući istorijsku lekciju za sva vremena - poručio je.

Gavrilović je takođe naglasio da je mirotvorna politika predsednika Aleksandra Vučića doprinela stabilnosti regiona, zbližavanju naroda i kultura, kao i ekonomskom napretku.

Informer

Prva velika pobeda srpske vojske

Cerska bitka, vođena između 15. i 19. avgusta 1914. godine, ostala je zapamćena kao prva velika pobeda srpske vojske nad znatno nadmoćnijom austrougarskom silom. Predvođeni vojvodom Stepom Stepanovićem, srpski vojnici su neustrašivo stali u odbranu domovine i, uprkos velikim gubicima, uspeli da nateraju neprijatelja na povlačenje.

Prisutni su se podsetili da je, posle velike pobede, u čast srpskih junaka, 24 sata neprekidno zvonila zvona čuvene crkve Notr Dam.

Informer

Pre početka ceremonije, arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predvođeni episkopom šabačkim Jerotejem, održali su pomen junacima Cera. Tom prilikom je priređen i bogat kulturno-umetnički program.