29.08.2024.

18:03

Foto: Shutterstock/subotica.com

Srbija

Subotičani na mukama! Sve češći kvarovi na biciklima, a ni peške im nije bezbedno! Evo zašto!

- Svakodnevno saobraćamo biciklom, moj sin svakodnevno tako ide u Hajdukovo na letnji posao. Upravo se sada javio da mu se guma ponovo probušila. Juče smo kupili novu unutrašnju. Iz prethodne smo izvadili deset komada trnja, bilo je to trnje biljke Babin zub. Pitao sam ga gde je prolazio, ali on je rekao da se jednostavno vozio samo po gradu, da nije išao ni na jedno mesto u blizini šume, gde bi bilo prirodno stanište za ovu biljku. Prilično smo iznenađeni što menjamo treću unutrašnju gumu na biciklu za tri dana - požalio se Atila portalu subotica.com-

U Subotici je, tvrde u servisima za popravku bicikala, u poslednje vreme značajno porastao broj kvarova koje je izazvala baš biljka Babin zub.

- Ovaj korov sa trnjem, koji raste na peskovitom tlu, veoma je "efikasan" u bušenju guma na biciklama. Ako uđe u gumu, sa jednim ili dva trna, guma se još može sačuvati, ako se očisti, i ostalo. Međutim, ako u nju uđe više, obično bude šest, osam, pa i deset, onda je preporučljivo promeniti gumu, jer ako neko očisti spoljnu gumu ali slučajno ostavi jedan ili dva trna u njoj, vertikalno ili horizontalno, onda će to i dalje izazivati problem. Uništava gumu. Ljudi to ne znaju. To je jedna veoma tvrda i specifična biljka - upozorava Mihalj Horvat, serviser bicikala. 

Cena jedne unutrašnje biciklističke gume kreće se od 400 do 500 dinara pa sve do 4.000 dinara, a moraju se uzeti u obzir i troškovi popravke, odnosno zamene.

Ova biljka preferira toplu, suvu klimu i peskovito tlo. Uglavnom je rasprostranjena u ravnicama, ali se može naći skoro svuda, uključujući i prostore pored puteva, na obrađenim površinama i u voćnjacima.

Subotičani navode da ih ima pored stadiona, na uglu Hrastove i Ulice Miloša Crnjanskog, a ističu i da oštro trnje buši gume i biciklistima, na dečjim kolicima, ali prodiru i u đonove letnje obuće!

- Kako se klima menja, njoj pogoduju opšti klimatski faktori, posebno visoka temperatura i nedostatak vode. Ovo je sada već jedno polupustinjsko područje. Mi jesmo takvo područje, ali u mom detinjstvu je ova biljka još bila prilično retka, ali veoma je opasna, jer se razmnožava tako da joj se plod sastoji od pet mahuna i da jedan trn uvek stoji nagore. Ulazilo je to trnje u noge životinja na ispaši, nanosi ranu i tako se širi - ističe za RTV Pannon Ištvan Hulo, biolog.