• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.08.2024

22:00

Ovu biljku nikada nemojte da sadite u dvorištu! Tera sreću iz kuće i privlači maler

Shuterstock

Dom i porodica

Ovu biljku nikada nemojte da sadite u dvorištu! Tera sreću iz kuće i privlači maler

Podeli vest

Prema narodnim verovanjima, nije dobro saditi u dvorištu drvo oraha, jer privlači nesreću i lošu energiju.

U narodu su se do danas očuvala mnoga verovanja o biljkama.

Smatra se da orah u dvorištu, blizu kuće, donosi nesreću i smrt. Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog senke koja pada na kuću.

Foto: Shuterstock

orah

Hrast lužnjak je najlepši ukras koji dvorište može da ima, jer je krošnja lepo razgranata i pravi “debeo” hlad. Prija mu blizina vode, a ovo sveto drvo simbol je dugovečnosti.

Na krov kuće stavlja se čuvarkuća ili, pak, perunika, jer štiti od groma. Blizu kuće se ne sadi ni bagrem, jer mu je staro ime bilo nerod. Takođe, bagrem ne treba kalemiti.

Ukoliko je neko drvo isečeno jer se osušilo, ili je korenje počelo da uništava temelje kuće, možda je vreme da se preoblikuje dvorište i da se prednost da biljkama koje su poštovali naši preci.

Foto: Shuterstock

drvo hrasta

Lipa je za Slovene bila sveto drvo, jer su cvetovi lekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene.

Važno je znati da se lipa sadi sa strane, bočno od kuće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija