• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.08.2024

11:51

Pet činjenica o gaziranoj vodi koje niste znali, treća će vas šokirati

Shutterstock

Zdravlje

Pet činjenica o gaziranoj vodi koje niste znali, treća će vas šokirati

Podeli vest

U vreme vrućih letnjih dana, svi tražimo osveženje. Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode!

Čak i blaga dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor, letargiju i gubitak koncentracije. Nedovoljan unos tečnosti može prouzrokavati bol u mišićima ili leđima, zatvor, loš zadah itd.

European hydration institute objavio je naučnu studiju (autori Maughan, Galloway i dr.), koja je istraživala učinak hidratacije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidratacije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index).

Zaključak studije je da gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i da je utvrđeno da vode s većim sadržajem minerala pokazuju bolji učinak hidratacije.

Gazirana voda pruža isti nivo hidratacije, ali i obezbeđuje neke dodatne pogodnosti za dobrobit organizma:

1. pomaže u smanjenju prekomerne telesne težine - istraživači u Japanu otkrili su da se od 250 ml gazirane vode oslobađa 900 ml vazduha, što stvara osećaj punoće i sitosti u stomaku. Ovaj efekat iskoristili su da uporede grupe gojaznih žena, tako da je jedna grupa pila samo gaziranu, a druga samo negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu više su smanjile svoju telesnu težinu, jer su imale veći osećaj sitosti. Bez težine u stomaku, izbegle su prejedanje.

2. poboljšava probavu – istraživanja pokazuju da konzumiranje gazirane vode može pomoci u smirivanju simptoma zatvora, kao što su bol u stomaku i neredovno pražnjenje creva

3. gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla

4. za razliku od drugih gaziranih pića, gazirana voda ne sadrži šećer, tako da nema negativnog efekta na zubnu gleđ.

5. hrani kožu - dehidracija čini bore, ali i ostale nesavršenosti kože, dubljim i vidljivijim. Voda, a naročito prirodna mineralna voda, delotvornija je od bilo koje hidratantne kreme, jer hidrira ćelije kože iznutra dajući koži veću napetost, a licu mladolikiji izgled. Osim toga, mineralna voda čisti kožu te poboljšava cirkulaciju krvi, što lice čini sjajnijim i čistijim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

(VIDEO) Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?
Live TV

(VIDEO) Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?

Ruski ministar odbrane poslao je poruku Ukrajini i svim sponzorima ukrajinskih snaga da nije trebalo da zalaze u teritoriju Rusije. I sam ministar odbrane Rusije rekao je da su formirane tri grupe koje će voditi računa o civilnom stanovništvu u Kurskoj oblasti. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su Dragan Vasiljković, osnivač fondacije "Kapetan Dragan" i Slobodan Dimitrijević ispred pokreta "Srpsko-rusko bratstvo".

21.08.2024

22:56

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Obama se sunovratio najniže! Svet u šoku gleda šta je pokazao dok je pričao o Trampu! (VIDEO)
Biće frke

Obama se sunovratio najniže! Svet u šoku gleda šta je pokazao dok je pričao o Trampu! (VIDEO)

Bivši predsednik SAD Barak Obama sugerisao je da njegov naslednik i republikanski kandidat za još jedan mandat u Beloj kući Donald Tramp ima mali polni organ. Obama je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu rukama pokazao navodnu veličinu Trampovog polnog organa, ne navodeći konkretno da je to u pitanju, ali su svi u publici shvatili šta je hteo da kaže, te su se grohotom nasmejali.

22.08.2024

09:44

Zabava

Džet set

Srbija