03.09.2024.

13:19

Foto: Rina

Srbija

U čačanskom porodilištu čekaju ovaj dan! Tad se rađa najviše beba, tvrdi dr Urošević

- Statistika je pokazala da u toku godine bude najviše rođenih beba, recimo 23. septembara, tako da mi sada očekujemo taj datum! Videćemo i želimo da nam porodilište bude još punije, nego što je sada, mada mi i trenutno imamo 18 pacijentkinja što je prilično puno u našem porodilištu - rekao je za agenciju Rina dr Aleksandar Urošević.

Ako se zna da trudnoća u proseku traje tačno devet meseci, kako kaže naš sagovornik, sve septembarske bebe su začete u doba godine kada se praznuje i slavi, tj. tokom januara kada je obično više vremena za druženje i opuštanje.  

- Trudimo se da napravimo najprijatnije moguće uslove za naše trudnice i porodilje. Pre nekoliko godina naše porodilište je kompletno renovirano. Imamo svu potrebnu opremu, kao i kadar na visokom nivou, te zaista i po ocenama i po nagradama koje je naše porodilište ovih godina dobijalo, smatram da imamo sasvim solidan kvalitet. To je, upravo, ta ideja da našim sugrađankama omogućimo što bolji i što kvalitetniji boravak ovde, da bi zaista uradili ono što je najvrednije u njihovom životu u tom momentu, a to je doneti novi život na svet - dodaje dr Urošević.

Informer

S obzirom na napredak medicine, i ovde su se pomerile granice kada je reč o rađanju. Sve je više žena koje se odlučuju i u kasnijim godinama da postanu majke.

- Granice su se svuda pomerile, sticajem okolnosti, juče smo radili carski rez pacijentkinji koja ima 42, odnosno 43 godine. Sve se značajno pomerilo, zbog napretka medicine, kao i zbog drugih socioloških promena. Žene se sve kasnije odlučuju na trudnoću. Nekada je granica bila, i sada je u knjigama, pa se govorilo da su starije prvorotke žene starije od 35. godine, ali sada je značajno veći broj tih pacijentkinja - ističe doktor.