• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

02.07.2024

07:12

Sjajne vesti! Za tri godine obnoviće se 57 porodilišta - Država nastavlja borbu protiv bele kuge!

Printskrin/Pixabay

Društvo

Sjajne vesti! Za tri godine obnoviće se 57 porodilišta - Država nastavlja borbu protiv bele kuge!

Podeli vest

Država planira da do 2027. godine obnovi 57 porodilišta, a u pet su radovi već uveliko počeli!

Majstori su ušli u akušerske ustanove u Boru, Kladovu, Majdanpeku i Negotinu. Ideja je da se naprave roditeljske sobe sa posebnim kupatilima, što će omogućiti privatnost za majku i porodicu. Potpuno će se renovirati i modernizovati operacione sale, kao i ordinacije. Kako saznajemo, od sada će svoj prostor imati i očevi koji prisustvuju porođaju. U aprilu sledeće godine počeće izgradnja nove zgrade GAK "Narodni front", koji se iz centra grada seli na Novi Beograd.

Ulaganje u natalitet

Prema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škodrić, ovo je veoma važno i veliko ulaganje u zdravstvo, a pre svega u natalitet naše zemlje.

- U rekonstrukciju se kreće od najvećih objekata. Važna je svaka beba, ali je bitno da se svaka beba rodi u svom gradu pod istim standardima. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe, da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom, da može pratilac da bude s njom. Savremeni standardi u akušerstvu podrazumevaju i funkcionalniji prostor, a porodilje svakako zaslužuju i veći komfor. Možda će i u boljim uslovima za održavanje trudnoće i porođaje biti i više beba - istakla je Radojević Škodrić.

Foto: Shutterstock

 

Duplo veći "Narodni front"

Najveća investicija u ginekologiju i akušerstvo biće svakako preseljenje Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" na Bežanijsku kosu, u neposrednu blizinu postojećeg Kliničko-bolničkog centra. Prema podacima Ministarstva zdravlja, taj posao će koštati 120 miliona evra.
- S nestrpljenjem iščekujemo novu zgradu, jer uslovi u kojima trenutno radimo već dugo ne odgovaraju ni obimu ni kvalitetu posla koji se obavlja. Nova zgrada bi trebalo da bude bar duplo veća od sadašnje u Ulici kraljice Natalije, kako bi zadovoljila trenutne potrebe porodilišta. Radovi će krenuti u aprilu sledeće godine, u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije - kaže v. d. direktora GAK "Narodni front" profesor dr Željko Miković.

Sjajne vesti su i da će uskoro početi rekonstrukcija, ali i izgradnja novog objekta u Nišu, za koje je pokazano da je u najlošijem stanju.

- Ovo je veliko ulaganje i hvala državi što misli na svaki segment našeg zdravstva. U našem gradu se godišnje rodi oko 3.500 beba. Postojeći prostor nije dovoljan, jer nema dovoljno mesta za sve ono što zahteva savremena ginekologija. Zato smo većali da li nam treba rekonstrukcija postojeće zgrade ili nova. Odlučeno je da se sagradi potpuno novo porodilište, koje će imati tri ili četiri nivoa na prostoru od 14.000 kvadrata. U takvim uslovima bićemo u prilici da omogućimo komfor svim mamama, kao i da imamo odgovarajuće uslove za sve što zahteva patologija trudnoće - ističe dr Perišić i napominje:

- Nova zgrada porodilišta u Nišu biće izgrađena na delu postojećeg parkinga, odmah do nove zgrade Kliničkog centra. U planu je da se izmesti prostor Zavoda za hitnu pomoć, a da se na tom mestu formiraju dečije klinike, koje bi bile odmah uz novu zgradu porodilišta.

Foto: RINA

 

Šta dobijaju nova porodilišta?

* nov izgled
* jednokrevetne sobe
* zasebna kupatila
* prostorije za pratioce na porođaju
* savremene operacione sale
* modernu tehnologiju

Radovi u jeku

Da su radovi u pojedinim porodilištima već počeli potvrdio je i dr Dejan Čučulanović, direktor Zdravstvenog centra u Kladovu.

- Obnovićemo porođajne, kao i operacionu salu, a u planu je da se uredi i prostor gde bi očevi mogli da budu uz svoje supruge dok su u porodilištu. Ovo je velika stvar za istočnu Srbiju, da i naše pacijentkinje mogu da imaju komfor i podršku svojih najbližih. Obnova i izgradnja porodilišta deo je strategije Srbije za jačanje nataliteta kroz omogućavanje komfora budućim mamama i njihovoj deci, koju je najavio predsednik Srbije - ističe dr Čučulanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija