05.09.2024.

11:53

Foto: D.Ć./Ataimages

Srbija

(VIDEO) Čačak pesmom ispraća Boru! Imaju predlog koju ulicu treba nazvati njegovim imenom

Metalna čelična ograda, na uglu zgrade i danas postoji, a Čačani tu lokaciju zovu "Borino ćoše".

Noćas su se na tom mestu okupili mladi Čačani koji su mu uz gitaru, pevajući njegove pesme odali poštu. 

Stariji iz komšiluka sećaju se da je Bora baš isto tako sa svojim drugarima i škole svirao na tom istom mestu. 

- Živeo je sa roditeljima, ocem Đokom, koji je bio vojno lice i majkom Nerandžom, rodom iz Mirosaljaca kod Arilja, koja je u čačanskoj Gimnaziji predavali srpski i ruski jezik. Sestra Jelena koja je živela sa njima, preminula je pre 17 godina i svi su sahranjeni u Beogradu - priča nam jedan od starijih stanara iz ove ulice. 

Bora je, kaže, često sedeo na tom mestu ispred zgrade.

- Kada je nabavio prvu gitaru jurio je par desetina metara dalje u Amidžinu ulicu, gde su vežbali u podrumu porodične kuće jednog od članova benda - priča komšija Miroslav Đorđević (76), Čačanin koji pamti vreme kada se po parkovima i na ulicama nije smelo preglasno pevati il svirati.

Razgovarajući sa komšijama koji su juče u gradskom parku baš ispred Borine nekadašnje zgrade prebirali po sećanju na porodicu Đorđević pre preseljenja u Beograd i Boru, i njegovu karijeru, kaže, da bi bilo sasvim logično da ulica, u kojoj je živeo, treba da ponese njegovo ime. 

- Čuo sam za predlog gradonačelnika i mi, ovde, u ovom kraju bar, mislimo da bi bilo sasvim logično da to upravo bude sadašnja Ulica Veselina Milikića. Tu je odrastao i proveo najveći deo svog života u Čačku. Uostalom, u parku preko puta njegove zgrade je proveo detinjstvo, ovo je taj deo Čačka koji je jasna asocijacija na Boru - kaže Borin komišja sa Vinare.  

Osim što je Boru poznavao kao komšiju, ovaj Čačanin je za njegovu porodicu bio vezan na još jedan način.
- Borina majka Nerandža, Nena, mi je predavala srpski u osnovnoj školi, pamtim je kao divnu ženu, damu koja je za svakog đaka imala lepu i toplu reč. Jednom rečju - dama - kaže sagovornik. 
On dodaje da je kao komšija i Borin savremenik njega poznavao kao potpuno drugačijeg.