07.09.2024.

14:22

Foto: Foto: J. V.

Srbija

Haris Džinović je najbolji! Za ovu "Tajnu" svi treba da čuju! U Okružnom zatvoru u Smederevu održan Festival imitacija!

Uloga festivala, koji je održan po šesti put, važna je i za osuđenike, ali i zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, jer obrazovne, kulturne i sportske aktivnosti spadaju u jedan od najvažnijih segmenata funkcionisanja svake penalne ustanove i deo su programa reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu.

- Prvi put učestvujem na ovom festivalu. Spremio sam komični karakter, jedno mesec dana sam vežbao i očekujem da jedno od tri prva mesta bude naše. Znači mi učešće u ovakvim aktivnostima, ali i to što sam angažovan ovde na ekonomiji i obavljam posao zavarivača i bravara. Dobiću sertifikat koji će mi, nadam se, pomoći da se, kada izađem odavde, lakše zaposlim. Ustanova će da mi pomogne pri izlasku, da me zaposli i da dobijem smeštaj, pošto sam odrastao u hraniteljskoj porodici i nisam stambeno obezbeđen – kaže osuđenik A. G. (26), jedan od učesnika takmičenja. 
Do sada, ovo je najmasovniji festival, koji je okupio 25 osuđenika i osuđenica iz 15 ustanova u Srbiji. 

- Reč koja se najčešće upotrebljava u našoj ustanovi je resocijalizacija i sve ovo je u tom cilju, ali i da osuđena lica svoj skriveni talenat ovde usavrše – kaže upravnik Okružnog zatvora u Smederevu Goran Pavlović, koji ističe da se na ekonomiji osuđenici školuju, ali i prolaze obuke za različite, vrlo tražene zanate.

Informer

Prvo mesto osvojio je osuđenik KPZ Šabac, drugo mesto podelili su osuđenici KPZ Niš i osuđenice KPZ za žene u Požarevcu, a na deobi trećeg mesta bili su osuđenici Okružnog zatvora u Smederevu i KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Informer


- Za nas su već svi pobednici, samim tim što učestvuju na ovakvom festivalu i bez obzira na to ko će osvojiti prve tri nagrade, mi verujemo da će svi adekvatno biti nagrađeni u svojim ustanovama posle povratka. Svi učesnivi su imali oko mesec i po dana da spreme svoje tačke i nadamo se da su zadovoljni imitacijama koje su pripremili. Želimo da pohvalimo njihovu motivisanost da dođu i učestvuju na ovakvom festivalu i predstave se publici. Za pohvalu je njihova hrabrost i otvorenost prema sistemu u kome se nalaze – istakla je Danijela Ikanović, realizator službe za tretman Okružnog zatvora u Smederevu.


U žirija ove godine bio je i naš proslavljeni glumac Nenad Okanović. Inače, festival "Tajna", samo je jedan u nizu sličnih koji se organizuje u ustanovama Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, poput festival besedništva u Sremskoj Mitrovici, likovne kolonije u Somboru, i festival literarnog stvaralaštva u Valjevu.