• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.09.2024

22:51

Svetkovina u slavu grožđa i vina! Ovog vikenda u gradu na Dunavu održava se 137. Smederevska jesen (VIDEO)

informer.rs

Vesti

Svetkovina u slavu grožđa i vina! Ovog vikenda u gradu na Dunavu održava se 137. Smederevska jesen (VIDEO)

Podeli vest

Jedna od najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji, “Smederevska jesen”, počela je ovog popodneva tradicionalnim defileom koji je prošao centralnim gradskim ulicama i postavljanjem velikog grozda na glavnom gradskom trgu

U Malom gradu smederevske Tvrđave, svetkovina u čast vina i grožđa, biće večeras i svečano otvorena, uz koncert orkestra i hora Virtuozi, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. 

Tokom vikenda, na više lokacija u gradu, biće organizovani raznovrsni sadržaji, među kojima je predstavljanje voćarskih i vinogradarskih proizvoda, uz izložbenu prodaju na glavnom gradskim trgu, ali i brojni kulturni programi koji upućuju na istoriju grada i evociraju duh srednjovekovlja i nekadašnje prestonice.

-“Smederevo vazda otvoreno" je slogan najstarije manifestacije u Srbiji u čast vina i grožđa. Jedini smo grad u Evropi koji ima istoimenu sortu grožđa "Smederevku". Još davne 1888. godine, priređena je prva izložba grožđa koju su posetili vinari iz čitave Evrope, a 1905. osnovana je prva smederevska vinogradarska zadruga. Grad se trudi i uspeva da Smederevu vrati epitet čuvenog vinogorja i reputaciju vrhunskih proizvođača vina - ističe gradonačelnica Jasmina Vojinović.

Novina je da će tokom ovogodišnje manifestacije Dunavom kraj Smedereva prvi put zaploviti šajke, i to će, najavljuju organizatori, biti jedinstveni doživljaj za sve koji budu zainteresovani da grad i tvrđavu vide s reke. Polasci su predviđeni 7. i 8. septembra od 11 do 19 časova sa pristana na smederevskom keju. Cena karte je 500 dinara, a za decu do sedam godina je besplatno.

U okviru muzičkog dela programa koncert će na glavnom gradskom trgu večeras održati Vlado Georgiev. Na istom mestu sutra nastupaju Dženan Lončarević i grupa “Kerber”, a u nedelju Nemanja Nikolić i Zorica Brunclik.  

U Smederevskoj tvrđavi otvorena je poljoprivredna izložba - „Seoska dvorišta“, na kojoj će svoju proizvodnju i tradiciju predstaviti 14 seoskih mesnih zajednica, a u Paviljonu Tvrđave svoje radove i umeće predstavljaju i gradska udruženja žena. 

Sa privredom i ekonomskim potencijalima grada posetioci mogu da se upoznaju tokom privredne izložbe koja je otvorena u smederevskom Centru za kulturu.

Epitet „Despotovog grada” nekadašnja prestonica vraća u subotu i nedelju, kada će u Malom gradu Tvrđave biti priređen autentičan program u organizaciji udruženja ULAZ, orkestra „Svetlost”, pozorišta „Patos” i udruženja „Beli orlovi”.

Manifestacija će biti zatvorena u nedelju, kada će posetioci moći da konzumiraju grožđe sa velikog grozda, i, tradicionalno, vatrometom u ponoć na glavnom gradskom trgu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set