07.09.2024.

16:15

Foto: Foto: S.D.

Srbija

Kad se kreće u berbu pečuraka? Ivanki se posrećilo! Vrganj težak skoro 400 grama!

Vrganj težak tačno 352 grama ubrala je Ivanka Iličić iz Novog Sada koja je time pobednica takmičenja koje se održava na Danima vrganja, specijalnoj manifestaciji na ovoj planini, posvećenoj ljubiteljima pečuraka.

Informer

Ovogodišnja proslava prirodnih čuda šumskih područja okupila je entuzijaste i stručnjake iz celog  regiona, a najatraktivniji trenutak je berba vrganja!

Ivanka iz gljivarskog udruženja iz Novog Sada već 15 godina dolazi na Kopaoniku i sada je bila posebno oduševljena. 

- Ne mogu da verujem da sam pronašla ovako veliki vrganj. Ovo je zaista neverovatno iskustvo i velika čast. Pored toga, uživala sam u svemu što Kopaonik nudi i u prilici da učim od stručnjaka - rekla je Ivanka.


Manifestacija je uključivala razne aktivnosti kao što su edukativne radionice o vrstama vrganja, kao i vođene ture po šumama Kopaonika.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnim vrstama gljiva koje obogaćuju ovu oblast i da uživaju u druženjima sa stručnjacima iz oblasti mikologije.

Prema njihovoj oceni, septembar i oktobar su najpovoljniji meseci za branje pečuraka na Kopaoniku.

- U ovo vreme godine, temperatura i vlažnost tla su idealni za rast i razvoj različitih vrsta gljiva. Preporučuje se da se pečurke beru rano ujutro, kada su još sveže i u najboljem stanju - istakli su sagovornici.