10.09.2024.

16:12

Foto: Foto: Muzej Vukovih sabora

Srbija

Znate li koja je najstarija srpska manifestacija koja slavi kulturu i reč? Ove sedmice održava se 91. put

Prisutni su bili brojni zvaničnici, poštovaoci Vukovog dela, a posebnu pažnju privukao je program posvećen velikom pesniku Branku Radičeviću, čijim stihovima je program i otvoren.

Vukov sabor nije samo kulturni događaj, već svojevrsna bina na kojoj se smenjuju najznačajniji glasovi srpske književnosti.

Informer

Od Desanke Maksimović, Branka Ćopića, pa sve do Miodraga Pavlovića i Matije Bećkovića, ovde su besedili brojni velikani pisane reči. 

Davnih 1970-ih, kada su nastupali Desanka i Branko, ceo Tršić je brujao od radoznalih posetilaca, dok je mlada generacija gledala kako njihovi stihovi i misli postaju živi pred njihovim očima.

Informer

Sabor je, kažu, više od festivala - on je svetkovina srpskog duha, mesto gde se reč poštuje i slavi. 

Sedam dana saborovanja u Loznici i Tršiću su prilika za uživanje u srpskoj kulturi, ali i za prisećanje na neprolaznost reči i dela velikih ljudi koji su oblikovali našu istoriju. 

Danas je otvorena izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović a programom "Vuk i Letopis" obeleženo je 200 godina Letopisa Matice srpske.

Od 20 sati, u Vukovom domu kulture biće održan koncert tango ansambla "Libercuatro".

Sutra od 19 u Galeriji "Mina Karadžić" biće otvorena izložba "Porodične i kolektivne svetkovine“ uz projekciju filma "Vidimo se za molitvu" Narodnog muzeja iz Valjeva. U programu će učestvovati i članovi KUD-a "Karadžić" iz Loznice.

U četvrtak od 19 sati u Muzeju Jadra u Loznici biće otvorena izložba akvarela 44. saziva kolonije "Sava" iz 2023. godine, koja će predstaviti radove umetnika iz Broda u Republici Srpskoj.

Od 17 sati u petak, u stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, biće predstavljeno 31. izdanje Srpskog narodnog ilustrovanog kalendara "Danica" Vukove zadužbine i monografija "Sunce sija – Folklorni i mitski obrasci u poeziji Desanke Maksimović".

Program se u subotu nastavlja u Vukovom rodnom Tršiću u podne, gde će u Muzeju jezika i pisma biti otvorena izložba "Kratke priče o rečima Vukovog kraja (kuća i pokućstvo)", koju su pripremili polaznici Škole istorije srpskog jezika u Tršiću 2023. godine.

U 17 sati, u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić", održaće se predstavljanje fototipskog izdanja "Poslovice" Đure Daničića.

Informer

Veče će se završiti guslarskim programom u amfiteatru porte Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici u 18 sati kao i predstavom "Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja" Narodnog pozorišta Timočke krajine iz Zaječara u 20 sati.

Završna svečanost 91. Vukovog sabora održaće se u Tršiću. Program u nedelju počinje u 10.30 sati u Naučno-obrazovno kulturnom centru "Vuk Karadžić" koktelom dobrodošlice.

Centralna manifestacija će biti održana u podne na Saborištu, gde će hor Osnovne muzičke škole "Vuk Karadžić" iz Loznice izvoditi himnu "Vuku" Stevana Mokranjca.

Pored svečanog podizanja zastave Vukovih sabora i pozdravne reči, čast besedništva ove godine pripala je ministru kulture Republike Srbije, Nikoli Selakoviću.

Završnica sabora obeležiće program "Oda Branku Radičeviću", u režiji Milorada Damjanovića.

Manifestacija se završava u 15 sati saborskim poselom na Saborištu u Tršiću.