13.09.2024.

07:30

Foto: I. M.

Srbija

Al' će da se krčka! U Mrčajevcima počinje Kupusijadaa! Ugostitelji usaglasili cenu porcije

Tokom ove gastronomske manifestacije, gotovo čitava deonica Ibarske magistrale koja prolazi kroz najopevanije srpsko selo, mirisaće na svadbarski kupus.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobrog zalogaja da budu deo događaja koji slavi srpsku kuhinju, narodnu muziku i bogato kulturno nasleđe.
I tokom ove Kupusijade održaće se sada već čuveno takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa.

U subotu od 9 sati potpaliće se varte na saborištu iza Doma kulture pod loncima dvadesetak takmičara.

Podsećamo, prijavljivanje učesnika je moguće i na sam dan takmičenja. 
Međutim, mnogo je više onih koji ne učestvuju u trci za neku od prestižnih nagrada, već kupus u zemljanim loncima kuvaju u restoranima i kafanama.
- Nastojali smo da cena porcije svadbarskog kupusa ove godine bude ujednačena. Biće oko 700 dinara. Takav smo dogovor postigli, ali ne znam da li će ga svi ugostitelji i poštovati - rekao nam je jedan mrčajevački ugostitelj koji svake godine pored restorana ima i veliku šatru za goste. 

Informer

Sva tri dana manifestacije goste očekuje bogar kulturno-umetnički program. Na bini Doma kulture nastupiće brojni ulturno-umetnički ansambli, frulaši i solisti, ali i pevači narodne muzike.
U subotu na istoj sceni održaće se koncert pevačice Jelena Kostov, a u nedelju publiku će zabavljati Mrčajevčanka Dragica Zlatić.

U nedeljuće biti proglašeni i pobednici Kupusijade i uručene nagrade koje će ugostitelji s ponosom narednih godinu dana pokazivati gostima u svojim kafanama.
- Pored bogatog kulturnog programa, posetioci će imati priliku da probaju i tradicionalne proizvode iz ovog kraja, uživaju u druženju i osete autentičnu atmosferu srpske tradicije. Ne propustite priliku da budete deo najvećeg gastronomskog festivala u Srbiji. Ponesite dobro raspoloženje, apetit i uživajte u jedinstvenoj atmosferi koja se pamti ceo život – poručuju iz Turističke organizacije Čačak, koja je organizator manifestacije.


Ko je planirao da ovaj vikend provede u ovom živopisnom selu na Zapadnoj Moravi, još nije kasno da prenoćište obezbedi u nekom od privatnih smeštaja. U Mrčajevcima ima oko 200 ležajeva i već danima unapred su mnooga rezervisana, upravo za Kupusijadu. Prenoćište se u njima kreće od 15 do 20 evra po osobi.