13.09.2024.

18:31

Foto: T. J.

Srbija

Na ovom mestu sastajali su se Vuk Karadžić i Ruža Todorova! Jedan svedok njihove ljubavi još je tu!

Po predanju, ispod njegove krošnje, uz stablo, koje danas ni dvojica odraslih muškaraca ne mogu da obuhvate, odmarali su se srpski junaci spremajući se za odlučujući Boj na Loznici, koji je u epskoj pesmi opevao Filip Višnjić.

Divio mu se i Vuk Karadžić, otac naše pismenosti i kulture, koji je rođen i odrastao u susednom Tršiću.

U ovom kraju prenosi se s kolena na koleno, da je ovaj hrast bio mesto na kome su se sastajli Vuk Karadžić i njegova prva ljubav Ruža Todorova.

Pravo, rekom Žeravijom, stiže se do Vukove kuće pa i danas mnogi veruju u ovu priču.  

Informer

Hrast lužnjak star je oko 400 godina

Pod njegovom krošnjom, lozničkom vojvodi Anti Bogićeviću, obećala se, kažu, i Anđelija iz Runjana, sa kojom je kasnije izrodio kćerku Tomaniju, suprugu Jevrema Obrenovića i baku Milana Obrenovića, prvog savremenog srpskog monarha...

Meštani ovog i susednih sela su odvajkada pod starim hrastom saborovali i dogovarali se o svemu. I niko mu ništa nije mogao sve do, kako pričaju, pedesetih godina prošlog veka, kada je za izgradnju seoskog doma zatrebala hrastovina!

Ugledni domaćini uspeli su da spasu ovog gorostasa od sekire, a on i dan danas svojom krošnjom pokriva skoro celo dvorište porodice Popović. 

Informer

Domaćica Mira Popović priznaje da joj nije uvek prijatno pogotovo kad se, kako kaže, nevreme nadvije. 

Informer

- Hrast jeste pod zaštitom države i trebalo bi ga redovno podkresivati. Star je četiri veka! Gromada! Kad vetar duva, ja ne izlazim. To je strašno - kaže Mira. 

Nije im palo na pamet, dodaje, da po legendama, proveravaju krije li se blago ispod stabla. Dovoljno je što je dočekao i ispratio generacije i generacije ovog kraja, a još je u "punoj snazi".