• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV/ T. I.

22.01.2024

07:20

Prva je skinula narodnu nošnju u Miloševoj Srbiji i nosila haljine s dekolteom! Znate li o kome je reč?

printscreen Informer TV/Alo, Beograde

Vesti

Prva je skinula narodnu nošnju u Miloševoj Srbiji i nosila haljine s dekolteom! Znate li o kome je reč?

Podeli vest

Dok se u Beogradu i ostatku Srbije sviralo na guslama i dvojnicama, tridesetih godina 19. veka u varoši na Savi, čule su se klavirske kompozicije!

A osim klavira, Šabac je pod Jevremom Obrenovićem, koga je stariji brat knez Miloš poslao da bude upravnik, obor-knez Šabačke nahije, počeo da liči na evropske varoši. Zato su ga i zvali Mali Pariz.

Za razliku od Miloša koji nije bio pismen, Jevrem je bio "širokih pogleda, učen i prosvećen, vazda okrenut svemu što je novo i napredno".

Po dolasku u Šabac, 1816. godine, imao je samo 26 godina. Oženio se ćerkom lozničkog vojvode, Tomanijom Bogićević, i dobio osmoro dece.

Šabačkim ulicama išle su prve kočije u Srbiji, u kojima se Jevrem vozio sa svojom Tomanijom.

Ostalo je zabeleženo da je Miloš Obrenović, kada je to čuo, naložio da se kočije dovezu kod njega u Kragujevac, jer "nije u redu da se vladar vozi u taljigama, a njegov brat u kočijama."

Pod Jevremovom upravom ulice su ušorene, sečene pod pravim uglom, otvorena je prva apoteka, prva bolnica a  podignuta je i velelepna građevina -  Jevremov konak sa čak 18 odaja!

Foto: printscreen Informer TV/Alo, Beograde

Jevremov konak sa 18 odaja

 

 

- To je bila prva zgrada koja je imala staklene prozore, a to vreme pravili su se prozori koji su umesto stakla imali uštavljenu kožu ili drvene kapke. Jevrem je za ćerku Anku, dopremio iz Austrije prvi krevet, a 1829. godine i klavir - ispričala je u prilogu emisije Alo, Beograde, Srbija zove, Aleksandra Jovanović iz Narodnog muzeja u Šapcu.

Anka je, kaže Jovanovićeva, bila veoma obrazovana. 

Foto: printscreen Informer TV/Alo, Beograde

Anka Obrenović

 

- Pisala je pesme i prevodila, imala je učitelje iz Beča a bila je prva Srpkinja, južno od Save i Dunava, koja je skinula narodnu nošnju i nosila se po poslednjoj bečkoj i pariskoj modi. Zato su je prozvali Anka "pomodarka" - dodaje Jovanovićeva.

Sa osam godina je prva u Srbiji svirala klavir, sa 15 godina je tečno govorila francuski i nemački, a kada se porodica preselila u Beograd, prevodila je i objavljivala knjige. 

Na žalost, Anka nije imala srećan život.

 

Tragična sudbina 

Anka Obrenović bila je najobrazovanija žena u Srbiji, ali nije imala sreće u ljubavi. Kada joj je stric knez Miloš zabranio udaju za mnogo starijeg hrvatskog pesnika Antuna Mihanovića, udala se za temišvarskog bankara Aleksandra Konstantinovića sa kojim je imala četvoro dece. Posle njegove smrti upustila se u vezu sa mužem svoje pokojne sestre Simke, što je u to vreme smatrano skandaloznim. Iz te zabranjene veze rodila je ćerku Simeonu, koju je dala u internat. Volela je kocku, lagodan život, imala je i dalje mnogo udvarača, a jedan od njih, učitelj njene najstarije ćerke Katarine, navodno se ubio zbog njene neuzvraćene ljubavi. 

Pričalo se da je uživala u spletkarenju. Dolaskom na vlast kneza Mihaila, oživele su priče o njihovom neobičnom uzajamnom simpatisanju u detinjstvu. Kako je kneginja Ljubica, majka kneza Mihaila u u njegovoj ranoj mladosti držala pod kontrolom da između njenog sina i deverove ćerke ne bude nikakve prisnije veze, Anka mu je sada svoju ćerku Katarinu "gurnula" u zagrljaj. 

U šetnji Košutnjakom 10. juna 1868. godine zaljubljenog kneza Mihaila i Katarinu, pratili su Anka i njena majka Tomanija Obrenović. Dok su se peli uz zadnju stranu staze, pored njih su prošla tri gospodina i pozdravila kneza. Kada je knez krenuo njih da pozdravi, jedan od njih trojice je izvadio revolver i ubio Mihaila. Anka se, kasno, bacila pred kneza Mihaila kako bi zaštitila svoju staru, prvu ljubav, te su je usmrtili hici u slepoočnicu i grudi...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set