• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/ S. T.

19.01.2024

08:20

(VIDEO) Gde su najbolje pi'tije? Ovde se prodaju i na tanjir! Cena, sitnica!

S. T.

Srbija

(VIDEO) Gde su najbolje pi'tije? Ovde se prodaju i na tanjir! Cena, sitnica!

Podeli vest

Dobre pi'tije, kako ih Vranjanci zovu, treba da ispunjavaju nekoliko uslova: da budu bistre, da se vidi meso, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš!

Na Bogojavljenje, običaj je da ih svi jedu i u kućama, a u nekim kafanama baš danas, prvi put se služe uz ostalo meze, pošto su ih juče kuvarice kuvale ceo dan. 

Marina Stevanović, vlasnica je čuvene kafane "Pod lipom" ili po vranjskom "Pod lipu", u centru grada i u ovdašnjoj čaršiji slovi za ugostitelja koji pravi najbolje pihtije.

Kaže da je recept nasledila od oca, nekada čuvenog mesara u gradu, te da je već sa 13 godina počela da mu pripomaže kada se u kući prave pihtije.

- Stalno sam bila uz oca kada bi pravili pihtije, prvo sam pripomagala, a vremenom sam počela i sama da ih spremam. Kafanu držim od 1996. godine i od tada uvek tokom zime na meniju imam pihtije. Ove godine sam prve spremila negde oko Aranđelovdana, a praksa je da ih imamo u ponudi do marta, jer čim krene toplo vreme, em one ne mogu da se stegnu, em su prvenstveno zimski specijalitet - priča nam Marina. 

Kaže da nekad prodaju sve što spreme, a nekad je potražnja slabija.

- Sad su baš tražene! Nema ko nije zvao! Poručuju ljudi i nose ih kući, na posao, ali jedu ih i ovde u kafani - dodaje Marina. 

Tanjir pihtija košta 350 dinara. 

Foto: S. T.

Marina Stevanović "položila test" za dobre pihtije

 

Recept za priprimu pihtija je jednostavan. Svako ima neku svoju sitnicu u procesu pravljenja, koja baš njegove pihtije čini posebnim i preukusnim.
- Teleća noga je obavezna, svinjske nogice, butkice i kolenice. To se prvo opere, potopi u vodi, odstoji preko noći, pa se sutradan voda prosipa. Onda se kuvaju, a kad voda provri, opet se  prosipa, i naliva drugom. Tad se dodaje so i sve se kuva na tihoj vatri ceo dan - prenosi nam Marina. 
Kada se sve "dobro raskuva" meso se odvaja od kosti i "kida na što sitnije". 

- U tanjir prvo stavimo malo sitno seckanog belog luka, pa usitnjeno meso, pa ih prelijemo tečnošću u kojoj se meso kuvalo. Sa te tečnosti skinemo masnoću, procedimo je i prelijemo preko mesa u tanjiru. Imam jednu mesaru, koja mi je stalni dobavljač, tako da nemam problem sa nabavkom materijala - dodaje Marina. 

Poslednjih godina i ona je primetila da se ljudi žale na "lažne" pihtije.

- Lako se prepoznaju jer nisu čvrste i "treskaju se" a to je zato što su pravljene na brzinu i da u njima ima industrijskog želatina. Prave pihtije valja čuvati u hladnoj prostoriji, i treba da se jedu uvek u dobrom društvu uz dodatak aleve paprike  - zaključuje Marina.
 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set