• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: I. M.

18.01.2024

10:20

Neki ovo obožavaju, drugima se prevrće u želucu! Zimski specijalitet koji se baš danas sprema!

Informer

Srbija

Neki ovo obožavaju, drugima se prevrće u želucu! Zimski specijalitet koji se baš danas sprema!

Podeli vest

Nijedno srpsko jelo ne izaziva toliku podelu javnosti kao pihtije! Tako tvrde u brojnim kafanama s tradicionalnim menijem na kome je ovaj zimski specijalitet nezaobilazan. Dok jedni ovaj specijalitet hvale i veličaju njegov ukus, drugi ga ni za šta ne svetu ne bi probali.

Na samu pomisao na želatinast ukus mesa, zajedno sa belim lukom, mnogima se, kažu, prevrće u želucu. Dok diskusija o ukusima ne jenjava, nutricionisti kažu da od pihtija nema boljeg i za organizam korisnijeg jela.

Običaj je, da bi se dobro stegle za Bogojavljenje i Svetog Jovana, da se kuvaju danas, na Krstovdan. 

Pihtije se u srpskoj kuhinji spremaju od davnina, a obično s jeseni u vreme svinjokolja i tokom zime, kada u kući ima neophodnih sastojaka. 

Foto: Informer

Priprema dugo traje, kuvaju se od osam do deset sati

 

- U našoj kući pihtije se obavezno služe za Božić i slavu, bez njih nema kompletnog predjela. Svi gosti obožavaju pihtije, čak sam ih ranijih godina spremala koleginicama koje žive u stanovima i nemaju uslove da pihtije kuvaju, deset pa i više sati. Spremam ih posebno i za goste iz Amerike koji dolaze na odmor i željni su naše kuhinje - kaže čačanska penzionerka Cveta Jovanović.
Objašnjava da nema nikakve posebne tajne i tehnike - tečnost koja preostane posle kuvanja mesa i kostiju, razliva u tanjire, doda usitnjeno meso, beli luk, a po ukusu se može dodati i šargarepa.

Drugi pak o tome izbegavaju i da pričaju.
- Pihtije nikada nisam probala i sama pomisao na takvu vrstu hrane stvara mi mučninu. Jela sam školjke, puževe, razne rakove, živo meso, pa čak i neke insekte na putovanjima, ali ukus pihtija mi nikada nije "legao" - kaže Čačanka Jasmina.

Nutricionisti za pihtije, međutim, tvrde da ovo zimsko predjelo hrani i krepi telo. Kako ovaj specijalitet nije mnogo kaloričan, preporučuju ga svima, ali umereno.

Foto: Informer

Mladen Dakić, diplomirani nutricionista-dijetetičar.

 

- Možda ne izgleda tako, ali za pihtije možemo da kažemo da su jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta. Pune su želatina i kolagena, kojem se može pripisati zasluga za zdravlje kose, kože i noktiju. Osim što blagotvorno deluju na bolove u zglobovima, neka istraživanja su pokazala da imaju pozitivan efekat i na imuni sistem - kaže za Informer Mladen Dakić, diplomirani nutricionista-dijetetičar.
- U 100 grama pihtija ima 40 grama proteina, sedam grama masti i samo jedan gram ugljenih hidrata. Ukupna kalorijska vrednost takve porcije je 240 kalorija! Zbog toga su pihtije hrana za sve uzraste, a zbog niske kaloričnosti i velikog procenta proteina može se tretirati i kao dijetetski proizvod, samo da se ne preteruje - dodaje Dakić.

Fejk pihtije

S obzirom na dugotrajan proces pripreme da bi se meso i kosti lepo raskuvale i oslobodio kolagen, pojedini ugostitelji "skraćuju" taj postupak pa dodaju kesice želatina. Po izgledu, ali i ukusu "lažne" pihtije se teško mogu prepoznati. 



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set