15.09.2024.

10:00

Foto: G.R.

Srbija

Hoćemo li u Šabac na vašar? Biće svega, ali najveća zvezda vašara ne dolazi

- Sve je spremno. Pokošena je trava, obavljena dezinfekcija i deratizacija,
nasute staze, priključena voda i struja. Zabavni parkovi su stigli prvi, jer njima treba više vremena da raspakuju i montiraju silnu skalameriju - rekla je Milica Ranković iz JKP "Stari grad" kojem je poverena organizacija vašara.


Cene zakupa prostora su iste kao prošle godine, a po pozivima trgovaca iz celog regiona koji su se proteklih dana interesovali, može se očekivati da vašarište bude krcato tezgama nove i polovne robe, svakakvim drangulijama koje se mogu pazariti samo ovde po bagatelnim cenama.

Zabavni parkovi su vašarska atrakcija i osim dobre zabave za posetioce svih uzrasta nude izazov za hrabre da se provozaju "balerinom", "grle sa zmijama", obiđu "kuću strave"...

Informer

Na buvljaku polovne robe, po tradiciji, najviše se pazar po prinicpu "sagni se, pa biraj"! Nigde, osim na šabačkom vašaru, ne može se kupiti donji veš na kilo i štošta još za kuću čega nema u prodavnicama.

A kad padne mrak pod šatrama sa narodnjacima, uz vruće pečenje i hladno piće, kreće luda zabava koja traje do jutarnjih sati.

Ali, najveća zvezda šabačkog vašara Vesna Vukelić Vendi koja je godinama bila atrakcija i i čiji su se nastupi prepričavali danima pošto se šatre sklope, ove godine neće pevati!

Ona je nedavno potvrdila za Informer da neće nastupati. O detaljima prekida tradicije duge dve decenije Vendi nije želela da govori, ali je priznala da joj je žao.

Informer

- Mogo mi je krivo i toliko se radujem šabačkom vasaru, najviše jer sam godinama pobeđivala sa narodom i svake godine je bila neviđena erupcija. Ali, nažalost ove godine moram iz objektivnih razloga da preduzmem pedagoške mere - bila je misteriozna Vendi. 

Ranijih godina je zbog vašara u Šabac dnevno dolazilo najmanje 20.000 ljudi, a na Malu Gospojinu kada je udarni dan, i nekoliko puta više.

I ove godine, u vreme vašara, od 19. do 21. septembra u Šapcu se organizuju "Čivijada", čuveni
belosvetski vašar humora i satire i veliki "Šabački karneval".