15.09.2024.

08:18

Foto: Informer

Srbija

Putujuća izložba “Bata u 90 slika” otvorena u KC Paraćin

Svečano otvaranje upriličeno je u Kulturnom centru Paraćin, a interesantan podatak je i taj da je izložba otvorena 13. septembra u 13 časova, kao i da je Batin srećan broj bio upravo 13.

Direktor KC Paraćin Nenad Jevtić izrazio je veliko zadovoljstvo i čast što je još jedna izložba u organizaciji “Borbe” upriličena u galeriji Kulturnog centra Paraćin.


- Sve izložbe koje su u organizaciji “Borbe” su za nas privilegija.Prva izložba koja je bila posvećena obeležavanju veka „Borbe“ je bila upravo u našem Kulturnom centru, i evo sada, kako kažu, poslednja u nizu „Bata u 90 slika“ završava svoje putovanje po Srbiji ovde kod nas. Ova izložba će biti do kraja septembra i očekujem veliki broj naših sugrađana, jer je Bata jedno ime koje je poznato među svim generacijama. Nema puno takvih ličnosti, pogotovo u savremenom dobu i mislim da će mnogi drugi mladi glumci trebati još mnogo da rade da bi dosegnuli makar i deo njegove slave - istakao je Jevtić.


Prisutnima su se na otvaranju izložbe obratili direktor „Borbe“ Andrija Jorgić, autor izložbe Elena Stojanović, sin Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, kao i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.


- Ovo je jedna fantastična izložba posvećena velikanu našeg glumišta. Uz Batu smo odrastali, veselili se, tugovali, i drago mi je što danas i moja deca gledaju filmove u kojima je glumio Bata i pamtiće ga kao velikog glumca. Bio je sjajan i u komedijama i tragedijama, što retko koji glumac uspeva da uradi u svojoj karijeri.Nadam se da će što više Paraćinaca videti ovu izložbu i na taj način se setiti svih tih divnih filmova u kojima smo gledali našeg Batu - poručio je Milićević, kome je tokom otvaranje izložbe direktor Borbe Andrija Jorgić uručio i priznanje povodom 102 godine postojanja imena Borba, a u susret Danu opštine Paraćin.

Sin Bate Živojinovića, Miljko Živojinović istakao je da je za njegovu porodicu ovo velika privilegija i jedan primer za celu Srbiju kako bi trebalo da se čuvaju uspomene ne samo na Batu, nego na sve naše velike ljude.


- Možda grešim, ali bojim se da mi još nemamo izgrađenu tu kulturu sećanja, ali zahvaljujući izvanrednom timu Borbe koji je praktično postao deo naše porodice, uspeli smo da napravimo ovako nešto lepo i da se ponosimo i sa Batom i negovim postignućima. Bata se bavio jednom specifičnom umetnošću, filmskom umetnošću, koja je i dan danas aktuelna. On vas bukvalno bombarduje svojim filmovima svakog dana i onda i ove mlađe generacije koje dolaze ga znaju. Oni ne znaju da li je on živ ili nije živ jer su mali. Ali ovakve izložbe služe da bi tim novim generacijama objasnili kako je on nastao i da prenesemo Batin moto – a to je da je sve u životu moguće - rekao je Živojinović.


Direktor Borbe Andrija Jorgić otkrio je ovom prilikom da će izložba „Bata u 90 slika“ biti poklonjena Srpskom Kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu.


- Početkom oktobra izložba će biti predstavljena u Pekingu i ona ostaje tamo kao poklon našim prijateljima iz Kine. Znamo da je kineski narod voleo Valtera, i da Bata u Kini i dalje važi za glumačku ikonu - rekao je Jorgić.