17.09.2024.

14:13

Foto: informer.rs

Srbija

(VIDEO) Kakva akcija usred Užica! Skok sa krova na vazdušni jastuk!

- Kao i svake godine i ovaj praznik obeležavamo nizom aktivnosti. Danas je završni dana gde imamo pokaznu vežbu u krugu vatrogasnog doma, taktičko-tehnički zbor, a prethodnih dana smo imali niz aktivnosti koje su se ogledale u edukaciji predškolske dece, stanara skupština zgrada i visokih objekata u našem gradu. Delili smo letke i pamflete svim građanima i sugrađani mogu da dođu u vatrogasni dom da posete vatrogasce sasioce, da vide kako izgleda njihov radni dan, a neretko se desi da bude i neka intervencija pa mogu uživo da prisustvuju izlasku vatrogasaca na teren – rekao je Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užice.

Prema njegovim rečima postoji veliko interesovanje mladih za ovaj human, ali opasan posao, i da svake godine u proseku Užice dobije šest vatrogasaca, a u Zlatiborskom okrugu 18, i oni prolaze redovnu obuku.
Vatrogasci-spasioci su na oduševljenje mališana izveli niz vežbi spašavanja i gašenja požara.

Uz merdevine su se popeli na krov vatrogasnog doma i mlazom vode gasili požar, dok su drugi skakali sa vrha krova na vazdušni dušek. Prikazana je vežba spašavanja povređenih u koritu iz ruševina, gde su klizeći niz merdevine u koritu spustili povređenog čoveka.
Deca su imala priliku da se uz strpjivo objašnjenje vatogasaca-spasilaca upoznaju sa raznom opremom, kamionima i drugim vozilima.
 

Ako niste znali...

Praznik Neopalima Kupina je sveti dan Ruske pravoslavne crkve za koji postoji blagoslov manastira Hilandar i on se obeležava u celoj Srbiji kao dan Sektora i kao slava vatrogasaca spasilaca - rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užice, Saša Cicvarić.

Po biblijskom predanju, Mojsiju se, čuvajući ovce na Sinaju iz grma kupine javio anđeo u plamenu. Kupina je buktala, ali nije sagorevala, a Gospod mu se obratio rečima: "...Izuj obuću svoju s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveta zemlja..." i obećao mu da će mu pomoći da oslobodi svoj narod od ropstva. 

Carica Jelena, majka cara Konstantina je 330. godine na tom mestu podigla kapelu posvećenu Bogorodici.

U 6. veku, Car Justinijan i carica Teodora uz ovu kapelu sagradili su crkvu, trobrodnu baziliku od crvenog kamena sa Sinaja, posvećenu Preobraženju Gospodnjem. Iz oltara hrama i danas raste ogromni žbun "nesagorive kupine". Žbun je jedinstven na svetu, hodočasnici ga svakodnevno obilaze, krišom otkidaju grančice, nose kući i pokušavaju da ga presade. Monasi tvrde da to još nikom nije uspelo, a da su naučnici koji su ispitivali žbun potvrdili njegovu iskonsku starost.