18.09.2024.

09:56

Foto: zdravopancevo.rs

Srbija

Ovde piće košta "koliko date", a zaposlene ćete obožavati!

Za "Zvuke srca" mnogi su već čuli jer ovakvi "radni centri" postoje u Beogradu i Subotici, a u njemu rade mladi ljudi sa smetnjama u razvoju.

Neobičan je i po tome što u njemu nema cenovnika, već svaki gost poručeno piće plaća donacijom u visini koju sam odredi.

Taj novac ostavljate u kutiji koja vas čeka na stolu, a on se potom koristi za nabavku kafe, pića i drugih potrepština kako bi kafić nastavio nesmetano da radi, odnosno kako bi bio samoodrživ, piše zdravopančevo.

U kafiću možete kupiti i različite suvenire i artikle koji se proizvode u sva tri radna centra. U Beogradu se prave majice, šolje, bedževi i cegeri sa zanimljivim natpisima, a u većini slučajeva su to zanimljive i emotivne izjave ili crteži osoba sa intelektualnim smetnjama koje rade u centru.

Informer

U Subotici prave paketiće šećera koji se služi uz piće, dok će Pančevci praviti specijalne kolačiće u posebnim pakovanjima, a u planu je da se radi i vez. Ovi artikli, za razliku od pića, imaju fiksne cene a novac od kupovine ide u kasu za dalji razvoj ovog programa.

Na svečanom otvaranju "Zvuka srca" u Pančevu brojne goste pozdravio je Goran Rojević, direktor organizacije "Dečje srce" koja već 23 godine pomaže mladima sa smetnjama u mentalnom razvoju i njihovim porodicama.

–  Verujem da će "Zvuci srca" i u Pančevu postati mesto okupljanja, mesto dobrote, mesto gde će mnogi problemi naći rešenje. Dobrota i humanost nemaju cenu i svako od nas može da pokaže ono najbolje od sebe zagrljajem, osmehom, pažnjom. Od danas o tome učimo jedni od drugih u ovom posebnom i drugačijem objektu. Dobro došli i pozivajte ljude da nam se pridruže jer ovo je jedan sasvim drugačiji svet od onoga koji ste do sada videli – poručio je Rojević.

U ime Grada Pančeva koji je obezbedio prostor za "Zvuke srca" goste je pozdravila Sanja Patalov, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Pančevo je od danas bogatije u pogledu sadržaja i mogućnosti razvoja programa inkluzije, kao potrebe svake društvene zajednice. Zadovoljstvo nam je što je Pančevo prepoznato kao jedan od gradova u Srbiji sa razvijenim uslugama socijalne zaštite, gde samim tim postoje resursi za sprovođenje ovakve vrste projekta. Ovo je samo korak napred u poboljšanju kvaliteta naših lokalnih usluga – poručila je Patalov.

Radom kafića i radnog centra koordiniraće Verica Sretenović. Njen sin Lazar, koji je osoba sa intelektualnim smetnjama biće angažovan u kafiću, što će biti deo njegove radne terapije.

– Želim da se zahvalim gostima, ali i mojim mladima, našim domaćinima, koji su uprkos svojim dijagnozama, spremni da pomeraju granice uz vašu pomoć. Hvala svim dobrim ljudima koji su danas uz nas. Govorim vam kao roditelj, kao majka: i deci i nama ovo znači jako mnogo. Ta deca su danas postala deo nas. Ovo je inkluzija u pravom smislu te reči – poručila je Verica.