• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.09.2024

13:43

Milica ima 13 godina i neobičan hobi! Zovu je Devojčica sa trzalicama

zdravopancevo

Vesti

Milica ima 13 godina i neobičan hobi! Zovu je Devojčica sa trzalicama

Podeli vest

Gotovo na svakom koncertu, mahom rok i pop bendova u Pančevu, u prvom redu videćete nju – devojčicu krupnih radosnih očiju koja drži visoko podignutu ruku i telefon u njoj. „Može trzalica?” ili „Mogu palice?” – glasi poruka na ekranu upućena nekom od izvođača na bini...

Nekim čudom, njena upornost, hrabrost i šarm se redovno isplate i na kraju koncerta, traženi suvenir nađe se u njenim rukama, piše zdravopančevo.

Kada bi bendovi koji nastupaju u Pančevu znali kakva je njena priča i koliku kolekciju već ima, sigurno bi joj sa još većom radošću ostvarivali želje i poklanjali predmete koje skuplja. A ona se zove Milica Jonceski, ima svega 13 godina, svoju kolekciju pravi tek nešto manje od dve godine i u njoj se već nalaze 52 trzalice, 32 bubnjarske palice kao i sedam spiskova pesama.

Oni pripadaju muzičarima iz bendova kao što su Riblja čorba, Kerber, Električni orgazam, Piloti, Aerodrom, Neverne bebe, Kraljevski apartman…

Svakom od ovih koncerata je prisustvovala i za svaki od predmeta izborila se sama. Njenu ljubav prema kvalitetnoj muzici i neobičan hobi podržavaju roditelji koji su tu da je odvezu na svaki koncert, iz Jabuke, gde žive, ali i da negde iz prikrajka paze na njenu bezbednost i sigurnost. Koji tinejdžer to ne bi poželeo?

Foto: zdravopancevo.rs

Milica je u prvom redu na svakom koncertu

 

Milica pohađa osmi razred Osnovne škole "Goce Delčev" u Jabuci, a podršku roditelja zaslužila je verovatno i zbog činjenice da je odličan đak, da je vredna i da pronalazi vremena i za vanškolske aktivnosti… Ova devojčica već ima i vrlo jasne planove za budućnost: želi da postane policajac!

– Dosadašnji uspeh u školi mi je bio odličan i nadam se da ću tako i nastaviti i u osmom razredu. Plan oko školovanja mi je da upišem Saobraćajnu školu, pa da nastavim školovanje u Kamenici za saobraćajnog policajca. Volela bih da budem policajac na motoru, pošto volim motore i samu rok muziku, a to uvek ide zajedno. U slobodno vreme pomalo sviram gitaru, imam električnu i akustičnu, i treniram kapueru u Pančevu. To je borilačka veština, poreklom iz Brazila, zasnovana na akrobatskom plesu. Kad god imam vremena, odem i na fudbalsku utakmicu Železničara u Pančevu, čiji sam veliki fan – odgovara nam Milica na molbu da nam ispriča nešto više o sebi.

 

Sa sakupljanjem palica i trzalica krenula je slučajno i bez plana, a sve to je proisteklo iz njene velike ljubavi prema rokenrolu, s kojom je, izgleda, i došla na ovaj svet.

 

Rok muziku volim još od malena. Pričali su mi roditelji da sam još kao beba bila uspavljivana uz "Nothing Else Metters", čuvenu pesmu benda Metallica. Na prvi koncert odveo me je tata kada sam imala nepunih pet godina. Bio je to koncert Nevernih beba u Kulturnom centru Pančeva. Taj bend je možda i najzaslužniji što se moja ljubav prema rok muzici pojačala. Na tom koncertu sam bila najmlađa i dospela sam na binu sa celim bendom. Nakon toga, bila sam na još mnogo koncerata, od kojih su najveći koncerti bendova Deep Purple i Rammstein, doduše iza ograde, ali i to računam kao odlazak – kaže uz osmeh Milica.

 

Datum kada je počela da pravi svoju kolekciju vrlo dobro pamti.

– Bilo je to 16. aprila 2022. godine, kada sam, opet kao najmlađi posetilac, bila na koncertu benda Rainmaker, tribute benda Iron Maiden. Po završetku svirke, prišao mi je jedan od gitarista i uručio trzalicu i spisak pesama sa rečima: "Samo tako nastavi". Od tog dana, kada god sam imala priliku da dobijem trzalicu, palicu i spisak pesama, ja sam se potrudila da ih se i domognem. Ili priđem gitaristi ili koristim foru sa porukom na ekranu telefona i skoro uvek to uspe – priča naša mlada sagovornica.

Svoju sada već ozbiljnu kolekciju Milica je uramila i uredno pored svakog "eksponata" ispisala podatke o datumu koncerta, bendu i članu benda od kojeg je predmet dobila. Tu se mogu pronaći trzalice i palice naših slavnih bendova, kao i Milici posebno dragih pančevačkih omladinskih bendova.

Foto: zdravopancevo.rs

Deo kolekcije trzalica

 

Kako kaže "devojčica sa trzalicama", svaki koncert na kome je bila, drag joj je na svoj način.

– Na svim tim koncertima dogodila su se razna prijateljstva ili neki smešni momenti. Mogla bih da izdvojim par takvih…U Jabuci su gostovali Piloti na dan maminog rođendana. Prišla sam Kikiju i zamolila ga da čestita mami rođendan i posveti joj sledeću pesmu. To je i uradio, a pesma je bila "Kao ptica na mom dlanu". Pomalo neprijatna, a zanimljiva i smešna situacija desila se na Pančevačkom karnevalu. Gostovala je Galija. Ponela sam njihovu ploču, sa namerom da mi se članovi benda potpišu… Prvo sam naišla na Nešu, kojeg sam zamolila za potpis, ali me je on "otkačio" rečima: "Nemam ti ja vremena za to". Posle toga sam pronašla ostale članove benda koji su se potpisali i pritom zamolila Pecu da me odvede do Neše da se i on potpiše. Peca ga je onda šaljivo upitao: "Zašto ti nećeš da se potpišeš devojčici?". I tako sam dobila sve potpise članova grupe "Galija".

Nije to bio jedini Miličin trijumf, niti je svaki put do željene trzalice ili palica bio lak…

– Kao zanimljiv dolazak do trzalice definitivno izdvajam koncert grupe Kerber u Zemunu, kada sam pored obezbeđenja i redara preskočila ogradu da bih došla do Tome, Neše i Galeta da pokupim trzalice i slikam se sa njima. Uspelo je, uz malu svađu sa obezbeđenjem i redarima, ali vredelo je. Naravno, moram da napomenem da ništa od svega ovoga ne bih uspela niti bih imala ovako lepu kolekciju da nemam ogromnu podršku svojih roditelja i na tome sam im mnogo zahvalna. Tu je i mlađi brat kome se baš sviđaju moja interesovanja, pa na neke koncerte sada i on ide sa mnom – ne zaboravlja Milica da i to spomene.

U svojim ramovima čuva mesto za neke posebne dragocenosti kojima se tek nada:

– Izdvojila bih par bendova koje najviše slušam, ali nažalost nisam još išla na njihove koncerte. To su Mortal Kombat i Dubioza kolektiv. Od kojih bih baš volela da imam trzalicu ili palice, ali ima vremena – poručuje Milica.

 

Zavidna kolekcija

Uz to, ona ima i kolekciju autića i gramofonskih ploča.

Foto: zdravopancevo.rs

Deo kolekcije trzalica

 

– U kolekciji imam trzalice velikih imena rok muzike, kao što su: „Riblja čorba” – Džindžer, „Crvena jabuka”, „Kerber” – Neša i Toma, „Elektricni orgazam”, „Piloti” – Kiki, „Aerodrom” – Jurica Pađen, „Neverne bebe” – Nemanja i Ranđa, kao i trzalicu srpkog hevi metal benda, a to je njegovo veličanstvo „Krajevski apartman” koju sam dobila od Zorana – Kize. Imam i trzalicu ovogodišnjeg pobednika Gitarijade, benda „ASCEND”. Trzalicu sam uzela pre njihove pobede, na prošlogodišnjem „Sample festu” u dvorani „Apolo” u Pančevu. Pored velikih imena rok scene imam, i trzalice pančevačkih bendova, kao što su: „Antikora” – Petar i Čeda, „Afazija” – Vukašin, „Apsurd” – Vukašin i Nemanja, „Sample text”, „Iskaz”, „Rezervni plan”, „Bad sector”… Što se tiče palica, takođe se tu mogu naći veliki bendovi, kao što su: „Elektricni orgazam”, „Piloti”, „Osvajači”, „Aerodrom”, „Rock ko foll”, „Iskaz”… Naravno, i tu ima naših pančevackih bendova: „Apsurd”, „Antikora”, „Sivi”, „Sample text”, „Jutarnji program”, „Rezervni plan”… Iz ove kolekcije nekako izdvajam moju prvu trzalicu „Rainmakera” i palicu od Elvisa Katića, bubnjara benda „Rock ko foll” – Miličino ozareno lice govori više od njenih reči.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set