20.09.2024.

08:30

Foto: M. O.

Srbija

I za humanost su važni geni! Evo primera iz Kikinde

U nedelji Sektora za vanredne situacije, vatrogasci su se pridružili tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja dragocene tečnosti. Đorđe i Jovan Lisica prvi put su zajedno učestvovali u ovoj akciji.
- Osećam potrebu i odgovornost da darivam krv, jer je posao vatrogasca koji obavljamo human i zahteva upravo takvu životnu misiju. Jovan je pošao mojim stopama, sam je hteo da bude vatrogasac, a sada me je pretekao i po broju davanja krvi - navodi Đorđe Lisica iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Kikinda.
- Prvi put zajedno dajemo krv otac i ja. Humanost je nešto što se uči od malih nogu i dolazi iz porodice - dodaje Jovan. 

Informer

Iako su im pozivom vrlo često ugroženi životi kako bi očuvali građane i imovinu, vatrogasci i na ovaj način znaju da darivanjem krvi spasavaju nečiji život.
- Pridružili smo se davanju krvi u nedelji Sektora za vanredne situacije, jer znamo da naše malo, nekome značu mnogo. Humanost je naš životni poziv. Nedavno sam u Pirotu učestvovao u gašenju šumskog požara, spasavali smo živote građana. Nismo često u prilici da gasimo šumske požare, ali je iskustvo bilo prilično otrežnjujuće i zastrašujuće - kaže 32-godišnji Borko Babić iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Kikinda.
Slično iskustvo imao je njegov kolega iz Sente, Aleksandar Mujaković.

- Avgusta ove godine bio sam sa kolegama i učestvovao u gašenju šumskih požara kod Atine. Bilo je to jedno veliko iskustvo koje sam prošao - kaže Mujaković.
Kikinda, kao jedna od najhumanijih sredina, ove godine imala je više od 700 aktivnih dobrovoljnijih davalaca krvi, od kojih je oko 80 prvi put darovalo zdravi deo sebe.