02.10.2024.

19:28

Foto: Printcreen RTK

Srbija

(VIDEO) I ovako se postaje doktor! Iz Indije u Ukrajinu pa u Šumadiju - prva generacija stranaca završila studije medicine u Kragujevcu!

Studije medicine završilo je 11 studenata iz Azije i Afrike koji su pohađali završnu, šestu godinu.

Reč je o mladim doktorima iz Indije, Nigerije, Irana i Libije koji su studirali u Ukrajini gde zbog ratnih dešavanja nisu mogli da završe školovanje.

Svi oni su veoma zadovoljni nastavom i profesorima, a sa diplomama i zvanjem lekara sada se vraćaju u svoje zemlje. 

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, podsetimo, prošle godine je uveo studije na engleskom jeziku a najveći izazov je bio da se program uskladi sa nastavom u drugim državama odakle dolaze studenti.

- Oni su tražili da slušaju neke predmete koji su već položili, da bi utvrdili znanje. Neki od njih su tražili ponovo da slušaju radiologiju. Onlajn su polagali ispite, jednom dvaput su držali u rukama rendgenski snimak u životu, a treba da postanu lekari. Mi smo im omogućili kvalitetnu nastavu i da završe studije kako treba i uspeli smo - rekao je profesor Branimir Radmanović. 

Dekan Medicinskog fakulteta dr Vladimir Janjić, rekao je da su ovi studenti emisari u svetu i "reklama" za kragujevački fakultet. 

- Nadam se da će u svojim zemljama preneti sva dobra iskustva i za nastavu i za naš grad u kome su proveli ovo vreme, te da ćemo imati još stranih studenata - dodao je Janjić. 

Na Fakultetu medicinskih nauka u toku je upis stranih studenata u novu akademsku godinu.