04.10.2024.

17:50

Foto: T. J.

Srbija

(VIDEO) Ovo se ne viđa svaki dan! Profesor proslavio 100. rođendan u školi sa bivšim đacima!

Dostojanstven, vitalan i nasmejan, ponovo je bio u društvu svojih đaka iz Srednje ekonomske škole u kojoj je predavao biologiju i hemiju! Tu su mu prijatelji, kolege profesori, bivši đaci, a i predstavnici Grada upriličili malo slavlje!

Ovo je, rekoše, prvi put da se ovako nešto dogodilo u školi a sem nekih novinara niko dosad od njih nije ni imao priliku da prisustvuje proslavi povodom 100. rođendana

A slavljenik srećan i zadovoljan! 

Na pitanje kako se oseća, šarmerski odgovara: 

- Parafraziraću Zmaja: Treba hteti, treba smeti, pa da vidiš što se leti! Letim! Okrilatio sam - smeje se. 

Tajna dugovečnosti je u umerenosti, kaže. 

- Umereno i u jelu, i u piću, u tolerenaciji, valja praštati! Ako se može oprostiti. Ovde sam proveo 19 godina, predavao sam biologiju i hemiju. Radio sam uvek sa koleginicama, a trebalo je ispoštovati sve njihove želje - priseća svojih školskih dana. 

Aleksić je, kao biolog, jedan od osnivača Pčelarske zajednice u Loznici a do prošle godine aktivno se bavio pčelarstvom. Njegov dobar prijatelj Svetomir Čolić s kojim druguje skoro pola veka, reče da je reč o čoveku neverovatne energije i optimizma.  

Inicijativu za proslavu pokrenula je direktorka škole Slađana Panić, koja je zajedno sa kolegama i učenicima želela da ukaže poštovanje i zahvali Aleksiću za decenije predanog rada i neprocenjiv doprinos obrazovanju u Loznici.

U ime Grada i gradonačelnika, rođendan je slavljeniku čestitao Milan Jugović, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

- Sama činjenica da se nalazimo u Ekonomskoj školi, gde je profesor Aleksić proveo radni vek, govori mnogo o tome koliko je on doprineo ovoj obrazovnoj ustanovi i svojim učenicima, obavljajući časno i dostojanstveno svoj profesorski poziv - rekao je Jugović.

Okupljeni nisu štedeli reči hvale i poželeli su profesoru Aleksiću zdravlja, da i dalje radi, inspiriše i motiviše...