05.10.2024.

15:22

Foto: T. M.

Srbija

Najveća atrakcija na novosadskom Sajmu lova i ribolova! Narogušen i ljut sav!

U to se uverio i naš reporter! 

Reč je o prepariranim lavovima koje su, verovali ili ne trofeji Stefana Mikića, vlasnika ove firme i strastvenog lovca.

Reklo bi se da nema posetioca ove priredbe, a da nije zastao i fotografisao ove eksponate. Među njima ima i dece.

- Ovi lavovi ulovljeni su na području Južne Afrike u mestu Kalahari na granici sa Bocvanom. Ulov je vredan između 10 do 15.000 evra. Cena inače može da bude i veća, sve zavisi od starosne dobi jedinke - objašnjava Đorđe Anđelković, predstavnik "Balkan Hunter-a" koja trguje lovačkim oružjem i opremom.  

Informer

- Lovni turizam predstavlja atrakciju za sve ljubitelje lova, a ujedno predstavlja i ozbiljan biznis, o čemu govori činjenica da postoje  agencije koje se bave organizacijom odlaska na daleka odredišta čiji paketi uključuju: smeštaj, obroke, oružje, takse i odabir životinja - objašnjava naš sagovornik. 

Posle lova, ta agencija, kako kaže, organizuje i prepariranje trofeja. 

- Organi životinja se odrstranjuju, koža tretira i soli da bi se produžio rok trajanja, a zatim se navlači i zašiva na odgovarajuće kalupe prema veličini same jedinke. Kalupi se biraju u zavisnosti od poze u kojoj vlasnik eksponata želi da ulov stoji - u napadu, u zaštitnom stavu, i tako dalje - ističe Anđelković.

Trofeji se potom prevoze, prema svim propisima, u određenim kalupima da bi se svaki detalj na njima sačuvao. Tako su i koža, kandže i zubi lava autentični, što još više budi radoznalost posetilaca.

Ovim sportom, bez obzira na želju, ne može svako da se bavi! Treba i finansija.

Za lovnu avanturu, na primer, po Južnoj Africi koja podrazumeva All Inclusive paket treba izdvojiti i do 2.600 evra po osobi. 

- Mnogi koji se ne bave lovom nisu upoznati sa informacijama da se ove jedinke ne love na javnim površinama i u rezervatima. Postoje određene koncesije koje su u privatnom vlasništvu čije se zemljišne površine prostiru i na nekoliko stotina hektara u koje se "ubacuju" životinje još kao mladunčad o kojima se brinu do određenog uzrasta. Udaljenost sa koje se puca je od 50 do 250 metara. Za određene vrste divljači, čiji lov podleže specijalnim dozvolama, potrebno je da se najavi 30 dana ranije, baš zbog dobijanja odgovarajuće dozvole - ističe Anđelković.