09.10.2024.

16:24

Foto: Foto: T. J./Kursalon.rs

Srbija

Loznica odala počast Kralju Ujedinitelju! Na ovom mestu je bio mesec dana pre smrti!

- Grad Loznica neguje tradiciju obeležavanja istorijskih događaja svih epoha, pa tako i danas, povodom 90 godina od tragičnog atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića, ovde smo da izrazimo poštovanje - rekao je Petar Gavrilović, zamenik gradonačelnika Loznice.

Kralj Aleksandar je ubijen 9. oktobra 1934. godine u atentatu u Marseju, što je bio jedan od ključnih trenutaka u istoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

- Samo mesec dana pre tragične smrti, kralj je poslednji put posetio Banju Koviljaču, gde je svojim angažmanom značajno doprineo njenom razvoju i podizanju ugleda ovog prestižnog lečilišta, istakao je istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadar.

Bilo je to tačno na ovom mestu - u Kur-salonu u Banji Кoviljači. Remek delo tadašnje arhitekture, izgrađeno je 1932. godine pod pokroviteljstvom baš kralja Aleksandra I Karađorđevića. 

Projektovali su ga arhitekte Dragoslav Đorđević i ruski bračni par Nikola i Olga Krasnov, dok je za enterijer bio zadužen Milan Minić, arhitekta i slikar.

Sve do Drugog svetskog rata bio je omiljeno mesto boravka kraljevske porodice Karađorđević, zbog čega je Кoviljača i dobila epitet "kraljevska banja". Građen je po uzoru na bečki Kur-salon, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje (na francuskom kura-lečenje) i pijenje lekovite vode, Kur- salon u Banji Koviljači bio je od svog otvaranja predodređen za zabavu, raskošne balove...

Poput sudbine većine objekata u banjskom parku, kako piše na zvaničnom sajtu Kur salona, nizale su se godine nebrige i ugrožavanja objekta.

Da se to ne sme dogoditi bilo je jasno svima, ne samo zbog duga prethodnim generacijama, već i budućnosti novih.

Upravni odbor Specijalne bolnice je 2. aprila 2013. usvojio Strateški plan rada, time i predlog ustanove da se banjski objekti oporave i sačuvaju.

Početkom 2016. godine, od Republičke direkcije za imovinu, Specijalna bolnica dobija na upravljanje stare objekte u centralnom delu banjskog parka - vile "Bosna" i "Koviljača", "Kur-salon", Upravnu zgradu i Staro blatno kupatilo, i uz pomoć Ministarstva zdravlja i Grada Loznica, najpre počinju sanaciju krova Kur-salona. Kompletna rekonstrukcija objekta koju je finansirala Vlada Srbije, završena je u decembru 2018. godine. Kur Salon opet sija starim sjajem!