10.10.2024.

17:19

Foto: Foto: V. J.

Srbija

Seoska bajka! U selu Zatonje ovako dočekuju jesen

I ovog oktobra uz maskenbal i defile mališana organizovali su i neobična takmičenja u starim igrama poput nadvlačenja konopca, pravljenju kula od šišarki od kukuruza...
Ovo je jedno od retkih sela u kojima su i škola i vrtić puni a kad god se održavaju ovakve manifestacije, dolaze i oni koji žive u drugim gradovima, a i komšije iz susednih sela, a domaćini ih dočekuju štandovima bogatim raznim đakonijama. 

- Može se reći da svi uživamo. Ređanje tuluski (šišarki) od okrunjenog kukuruza, muzičke stolice i mi smo igrali nekad - s osmehom priča Verica Ducić, predsednica Udruženja "Srebrne niti".

Zadovoljna je što meštani rado pomažu i ističe da će mladi koji ovde žive nastaviti ove običaje. 

- Mi smo se potrudile i uspele u svojoj nameri. Pre svega na ličnom primeru, decu usmeravamo pravim vrednostima. Ja sam i ove godine maskirana u jesenju kraljicu, koja svake godine na kraju manifestacije odlaže svoju odoru i čeka sledeću godinu. Deca su bila tolko maštovito maskirana a u svemu su učestvovale majke, tetke, bake, pa čak i prabake - kaže Ljubica Manojlović iz Udruženja "Srebrne niti" .

Informer

Ove godine najbolji kostim imala je Tara Manojlović - jesenja princeza. Za kostim je, kaže, bila zaslužna njena Rosa.
- Moj kostim je sav od prirodnih materijala - od lišća, kukuruzne šaše, papirnath cvetova. Svakog drugog vikenda dolazim iz Beograda u moje selo, odakle mi je tata i mnogo ga više volim od Beograda. Ovde imam drugarice i mnogo mi je lepo - kaže mala Tara.