12.10.2024.

14:11

Foto: T. J.

Srbija

Sve što niste znali o pečurkama, saznaćete ovde! Najstarije gljivarsko udruženje u Srbiji, osnovano je posle velike tragedije

Članovi Gljivarskog društva "Ljubomir Vuksanović Barle" organizuju izložbu od 11 do 18 sati u banjskom parku uz podršku Turističke organizacije Loznice.

Dragica Zarić, predsednica ovog Gljivarskog društva podsetila je da je ono osnovano pre skoro tri decenije posle četiri smrtna slučaja trovanja gljivama u ovom kraju. 

Tada se, kako je rekla, okupila grupa ljudi na čelu sa Ljubomirom Vuksanovićem i odlučili su da osnuju ovo društvo isključivo da bi stanovništvo obrazovali o gljivama i od tada nije bilo smrtnih ishoda zbog trovanja pečurkama.

Informer

- Trudimo se da edukujemo ljude o gljivama, dostupni smo građanima za bilo kakva pitanja. Želja nam je da ovo društvo opstane i da ga preuzmu mladi - rekla je gljivarka Snežana Ranković.

Ovo društvo je član Mikološkog saveza Srbije koje ima 27 udruženja, i najstarije je među njima. 

Na izložbi će učestvovati dvadesetak gljivarskih društava, a danas će njihovi članovi skupljati pečurke na terenu Tršića, Gučeva, Cera, Manastirskih šuma, Radaljske banje, Miškovca...

Prvo lekcije, a u nedelju na gljivaš! 

Članovi Udruženja "Ljubomir Vuksanović Barle" preneće značajne informacije o pečurkama svima koji dođu, a u nedelju se priprema i popularni gljivaš, gulaš od pečeraka.

Evo šta bi trebalo početnici da znaju kada krenu u berbu:

* Pečurke se ne otkidaju već uvek beru sa delom koji je vezan za zemlju. To se čini laganim uvrtanjem drške, obično u smeru kazaljke na satu i povlačenjem na gore. Kada malo zagrebete dršku pri samom kraju, po promeni boje se otrkiva da li je jestiva ili otrovna. 

Informer

* Pečurke koje su stare ili nejestive, ne treba uništavati, već ih ostavite na mestima na kojima su bile jer su one veoma korisne za šumski ekosistem, razgradnju celuloze i da ih nema, šume bi bile pretrpane otpadom.

* Pečurke berite i odlažite u korpe jer propuštaju vazduh i svetlost i u njima se neće lomiti, a u kesama se brzo "upare" od toplote i vlage i brže raspadaju...