17.10.2024.

14:01

Foto: J. V.

Srbija

(VIDEO) Poučna lekcija iz Smedereva: Sa gradskog trga poslata najlepša slika u svet

Ovo je treći put da se javno organizuje Dan posvećen Smederevcima i njihovim prijateljima, rođacima sa invaliditetom. 

- Cilj manifestacije je povećana društvena vidljivost osoba sa invaliditetom, uvid u njihov rad, potencijale, sportske i kreativne mogućnosti, kao i stvaranje pravednijeg, boljeg i bogatijeg društva, koje će svima omogućiti da aktivno i na ravnopravnoj osnovi učestvuju u životu zajednice, dajući svoj doprinos društvenom razvoju. Nadamo se da će ova manifestacija otvoriti put ka boljem razumevanju sa našim sugrađanima i saradnji sa institucijama i, uz sve prepreke u životnom okruženju sa kojima se svakodnevno susreće ova populacija, doprineti uspešnom uklanjanju najveće barijere koju čine predrasude i nedovoljno razvijena svest o potrebama i pravima osoba sa invaliditetom – kaže Ivana Gvozdenović, sekretar Gradskog Saveza socijalno - humanitarnih organizacija iz Smedereva.

Pehari, zahvalnice, diplome i nagrade, ali i umetnički radovi osoba sa invaliditetom predstavljeni su sugrađanima i predstavnicima Grada, koji socijalno-humanitarnim organizacijama pruža finansijsku, ali i svaku drugu podršku.
- Grad Smederevo neguje duh zajedništva i ova jedinstvena manifestacija u Srbiji to istinsk potvrđuje. Okupili smo se da pokažemo da živimo jedni sa drugima, da isikažemo razumevanje i solidarnost, da razgovaramo o zajedničkim ciljevima i da se družimo. Dan zajedništva je prilika da se bolje upoznamo sa radom svih naših udruženja osoba sa invaliditetom, sa njihovim uspesima u različitim oblastima, i iskazanom kreativnošću kroz pozitivan stav o životu – rekla je tokom manifestacije gradonačelnica Jasmina Vojinović.