21.10.2024.

19:38

Foto: prinstcreen kanal M

Srbija

(VIDEO) U ovome je tajna dobre rakije! I od koje sorte voća i na kakvoj vatri i do koliko gradi...

A kako se pravi domaća rakija? U Bošnjanu nadomak Paraćina, porodica Antić godinama pravi rakiju od voća iz svojih voćnjaka. 

Nenad Antić sa petogodišnjim iskustvom u ovom majstorstvu otkriva da je porodicu u magiju zanata uvela komšinica baka Vera Simić.

- Ona je sama godinama pekla rakiju, a onda nam je ona pokazala i "krali" smo od nje zanat, a ja sad već radim to po osećaju - priča Nenad. 

Ove godine imaće oko 80 litara, jer je bila, kaže, loša godina za voće. Pekli su rakiju od stare sorte šljive, dženarike, kruške i grožđa!

Informer

 Koriste je za svoje potrebe, da nekome odnesu na poklon, a za prodaju "vrlo malo".  

- Oko prvog kazana ima najviše posla, dok se naloži vatra, da se zagreje, to traje oko sat vremena, a onda polako - objašnjava mladi domaćin.

Informer

Kada rakija poteče, onako polako "kao na izvoru" kreće i meze, pa uz priču i muziku ovaj posao pretvaraju u veselje, baš kako i treba uz "veselu mašinu". 

Informer

Meze i muzika su obavezni

 - Tajna dobre rakije je da ona odstoji, da "ostari"! Njena starost se računa po vremenu koje provede u buretu. Boja zavisi od vrste drveta u kome stoji, u hrastovom je najbolje - pojašnjava Dragiša Jevtić, meštanin Bošnjana, agronom u penziji.

Pogledajte u videu kako je to bilo: