Srbija
Ovaj Banaćanin napravio je čudo! Nije šipak samo "ništa", a ni samo korov!
Karolj Fekete iz Novog Kneževca proizvodi organski šipak na čak 50 hektara i ove godine je zadovoljniji rodom.
- Kod nas se, čini mi se, malo zna o šipku, a on je pravi eliksir zdravlja, bogat vitaminima i aminokiselinama. U Aziji se šipak stavlja kao dodatak koncentratu za stočnu hranu. Dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo na životinje, a u skandinavskim zemljma svako jutro jedu jednu kašiku brašna od šipka u čaši jogurta, zato su tako snažni i otporni na toj hladnoj klimi - priča Fekete koji se pre nekoliko godina upustio u posao sa ovom biljkom.
- Do kraja oktobra trebalo bi da se završi berba, a većina prinosa završiće u inostranstvu, u Nemačkoj i Austriji, sušen ili smrznut.
Za sadnice šipurka posebno su zainteresovane azijske zemlje- Uzbekistan, gde se proizvodnja širi i na oko 5.000 hektara, a plod šipka iz Srbije putuje i u Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan...
Kupci u Srbiji, kaže Fekete, kupuju kašu od koje spremaju pekmez.
Cena šipka iz organske proizvodnje svake godine je ista, bez obzira na rod - 2,7 evra po kilogramu, dok je crveni plod nastao u komercijalnoj proizvodnji 2,5 evra.