17.08.2020.

16:46

Foto:

TV

ĆOSIĆ NAS JE U DUŠU ZNAO! Na snimanju serije "Vreme zla", nastavka sage o Katićima

U brvnari na Bilješkoj steni, jednom od najlepših vidikovaca na planini, pred kamerama je oživljena tajna ljubavna priča između Milene Katić Dragović (Nada Šargin) i najboljeg prijatelja njenog muža, Petra Bajevića (Goran Šušljik), koji utočište od stvarnosti pronalaze na Tari.

Ekipa Tanjuga zatekla se na setu na Bilješkoj steni kada je zbog iznenadnog pljuska prekinuto snimanje, što su glumci iskoristili za kratki predah, da presvuku kostime i poprave šminku.

- Imali smo sreću da pronađemo veličanastven objekat sa prelepim pogledom. Sve je prilično autentično. Milena i Petar u dva navrata pokušavaju da pobegnu od stvarnosti i sklanjaju se u jednu brvnaru na Tari - priča za Tanjug glumac i izvršni producent serije Goran Šušljik koji tumači lik Petra Bajevića, ruskog komunistu hercegovačkog porekla.

Informer

Ističe da snimanje serije, koje je počelo u Beogradu prve nedelje avgusta, ide po planu uprkos okolnostima izazvanim epidemijom korona virusa i otežavajućim vremenskim prilikama i istovremeno deli uverenje da je ekipa uspela u naumu da Cosićevo delo na pravi način adaptira za televizijske gledaoce.

- Uzbuđen sam, ovom poslu nije moguće pristupiti drugačije nego prepuno emocija i misli da smo na pravom putu. Ovo je priča o Katićima i Dačićima, ali i o mnogo drugih likova i sudbina uoči Drugog svetskog rata. Čini mi se da su te sudbine vezane i za ovo vreme - kaže Šušljik koji je pobrao izuzetne kritike za ulogu sluge Nikole u seriji "Koreni" koju je, takođe, producirao.

- Veliko je zadovoljstvo igrati Ćosićeve likove jer to nisu ni misli, replike, odnosi i likovi koji su "na podu", tek tako dostupni. U njima ima i poetskog i tragičnog, nadasve neočekivanog. To nisu obične životne priče, Ćosić ih stavlja u izvanredne okolnosti i zato su tako filmične - priča Šušljik.

Osim glumaca koji ne nose maske, ostatak ekipe, na čelu sa režiserom Ivanom Živkovićem, pridržava se svih preporučenih mera zaštite, svi nose maske, u zatvorenom prostoru i vizire, drže distancu...

- Svi se pazimo, pod maskama smo, u zatvorenom nosimo vizire, trudimo se koliko možemo. Na filmu je vreme osnovna proizvodna jedinica tako da zbog svega ovoga postoji ''vremenski porez''. Sada nam za sve treba malo više vremena, ali producengi su hrabro ušli u sve ovo, jer očigledno da svet, pa ni mi, neće još neko vreme isplivati iz ove situacije - priča reditelj Ivan Živković, koji je režirao i seriju "Koreni".

Informer

Međutim, objašnjava da trilogija ima veze sa potomcima porodice Katić, ali da se radnja dešava skoro pola veka kasnije i da nije direktan nastavak "Korena".

Kako kaže, "Vreme zla" je priča o Srbiji u predvečerje Drugog svetskog rata i o procesima i ideologijama koje tada vladaju u zemlji, a koje se prepliću sa sudbinama porodica Katić, Dačić, Dragović...

- To je neko vreme kada je zlo ovladalo Evropom, pa i ovim krajevima. Neke teme iz trilogije su aktuelne i danas, koliko čovek može da živi u skladu sa svojim uverenjima, mogu li ideologije da ostanu čiste, koliko se brzo isprljaju, potroše...To su i teme 21.veka jer nekakve ideologije još uvek vladaju i upravljaju našim životima - kaže reditelj.

Ističe da je odgovornost velika jer je, kako kaže, dobio jedinstvenu priliku da režira kapitalno delo srpske književnosti.

- Englezi snime pet-šest verzija svojih velikih dela i snimiće ih verovatno još toliko, a kod nas to bude jedinstvena prilika i zato su pritisak i odgovornost veliki. A još više jer su "Koreni" doživeli uspeh i gledanost. Borimo se najbolje što znamo i umemo, nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja - kaže Živković.

Trilogija koju sačinjavaju "Grešnik", "Otpadnik" i "Vernik" biće pretočena u 15 epizoda televizijske serije najavljene kao spoj špijunsko-plotičkog trilera i melodrame, a u kojoj će impresivnu glumačku ekipu ponovo predvoditi Žarko Laušević.

U seriji će se pojaviti i istorijske ličnosti poput Slobodana Jovanovića, Milana Nedića, kneza Pavla Karađorđevića, ali i pisca trilogije.

- Ćosića će igrati Uroš Jovčić, koji, osim što je odličan glumac, dosta liči na Ćosića - otkriva nam reditelj.

Epidemija korona virusa je na nekoliko meseci odložila početak snimanja serije, a glumica Nada Šargin, koja tumači glavnu žensku ulogu, kaže da je to vreme iskoristila iščitavanje Ćosića, promišljanje i ozbiljnu pripremu.

- Moja pozicija je takva da nisam morala da brinem kao mnogi koji nemaju posao. Bila sam strpljiva, znala sam da me čeka velika uloga, a pandemija mi je dala mnogo prostora da se spremim. Bilo je momenata kada se osećala neprijatnost zbog svega što se događalo, ali kod mene je sve to prošlo sa minimalnom dozom straha - priča Šargin.

Informer

Glumica ističe da u do sada nije imala priliku da oživi kompleksan lik kakav je Milena Dragović koji, kaže, u sebi nosi mnogo dramskog i uzbudljivog.

Ćosićev roman je, ističe, odličan materijal za seriju, a za glumce veoma "igriv".

- Ćosić jako lepo opisuje stanja kroz koja prolaze njegovi junaci, kako se osećaju i o čemu razmišljaju, on nam je vodič, tako da je to jako zahvalna pozicija - ističe Šargin i dodaje da će biti zadovoljna ako serija dosegne nivo "Korena".

Snimanje je planirano je do kraja godine, a u seriji će se, kako je najavljeno, pojaviti i Goran Bogdan, Radovan Vujović, Igor Đorđević, Boris Isaković, Nebojš Dugalić, Isidora Simijonović...