18.11.2021.

08:16

Foto: pexels.com

TV

120 GODINA OMILJENOG NAPITKA! Čak i oni koji ga redovno piju, ne znaju kako je nastao i dobio ime!

Naziv kapućino odnosi se na fratra, kapućina u Italiji, a priča o penastom espresu kreće posle opsade Beča, u 17. veku, kada su Turci za sobom ostavili velike količine kafe.

Nakon ratnih uspeha, narodni junak Jurij Franc Kulčicki otvorio je prvu evropsku kafeteriju. Jednom prilikom u goste mu je došao kapućin Marko D’Aviano, kome je crni napitak bio previše gorak i intenzivan, a kako bi ga ublažio, Jurij je osmislio recept koji je uključivao mešavinu mleka, kafe i šećera. Odora sledbenika ovog rimokatoličkog reda i danas je bež-braon nijanse, baš kao i kafa pa je tako napitak dobio ime.

Kapućino se danas u Italiji tradicionalno pije jednom dnevno, najčešće uz doručak.

Postao je popularan za vreme i nakon Drugog svetskog rata zahvaljujući novim uređajima koji su počeli da se koriste za pripremu, a današnji oblik capućino je dobio tek oko 1950. godine.

Kopi Luwak naziv je najskupljeg kapućina - oko 50 dolara po šolji.

Najveći kapućino na svetu zove se "Daviano" (2.350 litara), a napravljen je u salonu Reks u Riminiju.