24.04.2022.

10:00

Foto: Informer

TV

Lekari upozoravaju: OPREZNO SA JAJIMA, DA NE ZAVRŠITE U BOLNICI! Evo koliko jaja smete da pojedete!

Vreme praznika, osim radosti i druženja sa porodicom i prijateljima, redovno donosi i sto pun slanih i slatkih đakonija. Kada uz to dodate i veliku količinu barenih jaja, koja su glavni simbol svakog Vaskrsa, i koja jedemo gotovo celog dana, postoji  bojaza da dođe i do prejedanja i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Gasovi, podrigivanje, osećaj umora, čak i trovanje samo su neki od mučnih tegoba koje vas mogu zadesiti ukoliko preterate!

Da ne bi došlo do ovih problema i da bi Vaskrs proveli kod kuće, a ne u Hitnoj pomoći, nutricionista Milka Raičević u današnjoj emisiji otkrila nam je koliko je jaja dozvoljeno da pojedemo i šta nikako ne bi smeli da radimo tokom praznika. 

- Kada su u pitanju barena jaja, dozvoljeno je osam belanaca i maksimum tri žumanceta, eventualno tri i po, ukoliko ste potpuno zdravi! Međutim, ako prekršite ovo pravilo organizam će vam poslati jak signal. Onda će vam se javiti podrigivanje, dijareja, nadutost, jak bol koji podseća na srčane probleme... - ističe Raičević i dodaje:

- Zato morate voditi računa koliko jaja jedete, kakvom ih farbom farbate i šta ste pored toga, sve pojeli sa trpeze. Zato je važno da budete umereni, i da ne preterate! U Vaskrsu treba uživati i biti sa svojim najbližima!