Autor: Milena Krstajić

27.01.2023.

11:00

Foto: printscreen

TV

POSLE OVOGA NIKADA NEĆETE POŽELETI DA POPIJETE SMUTI! Evo zašto je bolje da pojedete celu voćku

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva zašto je delotvornije pojesti celu voćku, a ne popiti smuti.

- Loša strana smutija je ta što procesom dobijanja tog napitka gubimo dobre sastojke iz voća. Reč je o dijetalnim vlaknima i mineralnim materijama koje usperavaju proces podizanja glukoze u krvi. Kada procedimo voće ili ga izblendamo, dobijamo napitak koji, kada ga popijemo, samo projuri kroz naš digestivni trakt i svi ti dobri sastojci iz voća se ne zadržavaju u organizmu. Zbog tolike koncentracije šećera dolazi do podizanja glukoze ukrvi – otkriva nutricionistkinja.

Informer

 

S obzirom na to da se smuti samo popije i da pljuvačne žlezde u tom trenutku nemaju nikakvu funkciju, stručnjaci kažu da je zbog samog procesa zvakanja bolje ako pojedete celu voćku jer onda neće doći do skoka glukoze u krvi.

- Kada jedemo celu voćku onda moramo da je mehanički obradimo u usnoj duplji. Tada svi sastojci iz voća postepeno dospevaju u naš digestivni trakt i tada dolazi do pravilnog apsorbovanja svih tih sastojaka. Iz tog razloga nema brige da će vam skočiti šećer – objašnjava naša sagovornica za Informer.

Informer

 

Prilikom pravljenja smutija mnogi koriste više različitih plodova, a to nikako nije zdravo.

- To nije dobro. Kada kombinujemo nekoliko vrsta voćki dolazi do glikemijskog opterećenja. Bolja opcija je da pomešate voće i povrće. Ukoliko želite da pojedete nešto za užinu, onda je to dobro. Imajte na umu da smuti nikako ne sme da vam bude zamena za obrok – savetuje Sandra Švabić.

Ako se odlučite za smuti od povrća, savet je da odaberete samo jednu vrstu.

Informer

 

- Jedite celo povrće jer ćete tada uneti dijetalna vlakna iz ploda. Ukoliko ga izblendate svi ti dobri sastojci se gube tim procesom – kaže nutricionistkinja.